2009. október 24., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 154. (826.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tavaszpattintó őszi tulipánhagymák

A gyakorlott kertészek állítása szerint az októberben kiültetett, s a téli hónapokban gyökeret eresztő tulipánhagymák a tavasz beköszöntével, már márciusban, legalább két-három héttel hamarabb kelnek ki és bontanak virágot, mint azok, amelyek csak a hó elolvadta után kerülnek a szabadba.

Munkácson, a Latorca partján élő Ljudmila Logojda három évtizede kertészkedik. Bár nem kenyere a dicsekvés, ám a szomszédok és ismerősök megnyilatkozásaiból ítélve egyáltalán nem szégyellnivaló eredménnyel. Sőt, már a lányát is évekkel ezelőtt bevonta ebbe az unaloműzésnek is kiváló tevékenységbe. Megismerve a családot, azt sem nehéz megjósolni, hogy unokája, Renáta is hasonló ösvényen jár majd. Különösen akkor kergetőznek kis buksijában ilyesféle gondolatok, amikor tavasszal megpillantja nagymamája pompásan virágzó kertjét, ahonnan legalább húszfajta tulipán bólingat feléje.

– A tulipánokon is fog az idő vasfoga – mondja az idős asszony. – Ezért, hogy életerősek legyenek és bő termést hozzanak, háromévente frissítésre van szükségük, amely abból áll, hogy májusi elvirágzásuk után, június-júliusban kiszedjük a hagymákat a földből és a hibásakat kiselejtezzük. A megmaradtakat lemossuk vízzel és mintegy tizenöt percig hipermangán oldatban pihentetjük. A gazdaboltokban másféle szerek is kaphatók, ha éppen nincs kéznél az említett. Később egy kisebb vászonzacskókba téve a tornácra vagy a padlásgerendára akasztjuk szárítani.

A hagymásgyökerű virágokhoz tartozó tulipánfajták egyébként igen szaporák. Egyetlen darab két év alatt egy egész családdá terebélyesedik.

– Amikor a nyár közeledtével már elvirágoztak a tulipánok – folytatja Ljudmila –, a tövek körül meglazítjuk a talajt, majd ásóval óvatosan kifordítjuk a földből, leszedjük róluk a földet, mert ha rajtuk marad, elrothadnak. Két-három hónapig is szárítom őket szellős helyen. Ez a tartósítási mód tavasszal meghálálja a rá fordított időt. Serkenti a csíraképződést és a gyors virágba borulást. Szeptember végén ágyásokat készítek, ahová október közepén-végén ültetem ki a tulipánt, ám nem mindegy milyen mélyre. A legkisebbek számára az öt-nyolc, a közepeseknek a tíz-tizenöt, a nagyoknak pedig a húsz centiméter az ideális mélység.

Higgyék el, mondezt tapasztalatból mondom.

Szíjjártó Erika

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó