2009. október 24., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 154. (826.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kormányfők Csapon?

Nem hivatalos forrásból lapunk tudomására jutott, hogy október 27-én, kedden ukrán–magyar–szlovák hármas miniszterelnöki találkozóra kerülhet sor Kárpátalján.

Úgy tudjuk, hogy Ukrajna tranzitkapacitásainak szentelt nagyszabású nemzetközi fórum keretében lesznek jelen az említett országok kormányainak vezetői a hármashatár szegletében fekvő Csapon.

Tegnap megkíséreltünk utánajárni értesüléseinknek. Elsőként az ukrán külügyminisztérium kárpátaljai regionális képviseletén próbálkoztunk, de annak vezetője, Halina Horohovszka egész nap nem volt elérhető. A megyei állami közigazgatás sajtószolgálatán sem derült ki egyértelműen, tudnak-e a várható eseményről. Natalija Mihalina sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta értesüléseinket, ugyanakkor megígérte, amennyiben konkrétumokkal tudnak szolgálni, azonnal megteszik.

Viczián Tamás, Magyarország ungvári külképviseletének konzulja viszont nem titkolta, valóban szó volt a magyar miniszterelnök kárpátaljai útjáról. Ugyanakkor elmondta, a dolgok péntek déli állása szerint kevés a valószínűsége, hogy Bajnai Gordon kormányfő Csapra látogatna, de hétfőig mégis változhat a program. Ennél többet a magyar diplomata sem tudott elmondani megkeresésünkre. Bővebb és pontosabb információszerzés érdekében levélben kértünk tájékoztatást a magyarországi Miniszterelnöki Hivatal (MeH) kormányszóvivői irodájától, de lapzártánkig nem érkezett válasz.

Mindenesetre mi úgy tudjuk, az eredeti tervek szerint a jelzett témában szakértői konzultációra kerül sor Csapon, illetve a három szomszédos ország kormányfője egy közös nyilatkozatot is megfogalmaz. Feltéve, ha egyáltalán lesz bármiféle tanácskozás. Julija Timosenko, Bajnai Gordon és Robert Fico meglehetősen sok kérdőjellel beharangozott találkozója azért is lehet különösen érdekes, mert Magyarország és Szlovákia viszonyát igen sok probléma tette feszültté az elmúlt hónapokban.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó