2009. október 22., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 152.-153. (824.-825.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A pedofília Mekkája

Hatalmas hullámokat kavart a napokban kirobbant országos pedofilbotrány. Az sem lehetetlen, hogy fejek fognak porba hullni, mert az ügyben parlamenti képviselők is érintettek lehetnek. A Régiók Pártjának frakciója máris a belügyminiszter menesztését követeli.

Évek óta arról cikkeznek az újságok, hogy Ukrajna a pedofilok Mekkája. A világ számos országából turistaként érkeznek hozzánk a könnyed szexuális kalandokra éhes perverz egyének. A helyzet tarthatatlanságáról nyilatkozott Hennagyij Moszkal, krími rendőrfőkapitány, a Kárpátaljai Megyei Belügyi Főosztály egykori vezetője. Elmondta, hiba volt agyonhallgatni a problémát és úgy tenni, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Az Artek nemzetközi gyermeküdülőben történt eset ugyanis nem egyedi.

Szimferopolban egy férfi öt napon át folyamatosan erőszakoskodott fogadott kiskorú lányával. Az illető jelenleg előzetesben ül. A gyereket súlyos lelki és testi sérülésekkel kórházban ápolják. Doneck megyében egy rendőrtisztet gyanúsítanak kiskorúak megrontásával. A negyvenéves férfi csavargó kisfiúkat szedett fel az utcán és vitt fel a lakására. Miután megfürdette, étellel kínálta őket, kábítószerrel elbódította a gyerekeket, önkívületi állapotukban pedig fajtalankodott velük. A pedofil rendőrtiszt ellen körözést adtak ki. De szűkebb pátriánkból is hozhatnánk fel példákat.

Az Artekban történt esetet – melynek részleteiről múlt csütörtöki számunkban írtunk – kommentáló Hennagyij Moszkal elmondta, csak azok vonják kétségbe a gyerekek állítását, akik nem dolgoztak a bűnüldöző szerveknél. A kilenc- és tizenkét éves testvérekkel állítólag az említett táborban dolgozó apjuk és annak három cimborája – két parlamenti képviselő és egy pravoszláv pap – fajtalankodott. A gyerekeket hazugságvizsgálatnak is alávetették, s beigazolódott, hogy igazat mondanak.

Az üggyel kedd esti ülésén foglalkozott a Legfelső Tanács. A véleményét kifejtő Olekszandr Medvegyko főügyész a nyomozás érdekére hivatkozva nem mondott neveket, de erős kritikával illette a belügyminisztert. A sértettek és édesanyjuk ugyanis korábban kétszer tettek feljelentést a pedofil apa ellen, de a rendőrségen nem reagáltak érdemben. Ezúttal sem a rendőrség, hanem a főügyészség tette meg a szükséges lépéseket.

Jurij Lucenko belügyminiszter ígéretet tett a mulasztást elkövetők felelősségre vonására. A parlament pedig egy ideiglenes nyomozótestület felállításáról határozott. Ennek segítségével két hónap alatt kell lefolytatni a nyomozást és átadni az ügyet a bíróságnak.

(A témával kapcsolatos bővebb háttérírásunkat szombati számunkban olvashatják.)

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó