2009. október 22., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 152.-153. (824.-825.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A (nem) kieső osztály

Már Ukrajna Legfelső Tanácsa is komolyan foglalkozik azzal a várható problémával, miszerint 2012-ben egyetlen végzős osztály sem lesz a középiskolákban. A mostani kilencedikesek már tizenkét évet tanulnak a korábbi tizenegy helyett. Mikola Tomenko, az ukrán parlament elnökének első helyettese a napokban találkozóra hívta az oktatási tárca illetékeseit, az egyetemek rektorait és néhány iskolaigazgatót, hogy megoldást találjanak a kérdésre. Az egyéves kiesés érzékenyen érinti majd az iskolák pedagógusait, hiszen kevesebb óraszám kerül elosztásra. A felsőoktatásba sem indulnak évfolyamok, hisz nem lesz jelentkező. Van-e erre valamilyen megoldás?

A témával kapcsolatban számtalan szakemberrel elbeszélgettem, s szinte mindenkinek más a véleménye. Nem kell pánikolni, mondja telefonos érdeklődésemre Mikola Tomencsuk, az Ivano–frankivszki Tudásfelmérő Regionális Központ vezetője. Csak az idén 120 ezer korábbi években végzett fiatal vett részt a júniusi tesztíráson. Négy év múlva is számítani kell az ilyenekre, hiszen akik nem érik el a minimális 124 pontot, újrapróbálkoznak. Akár évekig is. Csak a mi kolledzsünk évente 80 diákot bocsát ki és a reform minket nem érint, mondja az egyik ungvári oktatási intézmény igazgatója. Nos, való igaz, a szakiskolák és technikumok végzősei közül évente 10–12 ezer próbálkozik az egyetemi felvételivel. És akkor még ott vannak az externátus képzésben részesültek, a katonai szolgálatukat letöltők és a külföldről Ukrajnába érkező továbbtanulni vágyók. Akadt olyan vélemény is, miszerint ahányan jelentkeznek az emelt szintű érettségire, mindenkit át kell majd engedni, és akkor az egyetemeken sem marad üresen egyetlen pad sem.

Ezeket a sorokat olvasva lehet, hogy feltűnik: egyetlenegyszer sem használtam a főiskola kifejezést. Nos, nem véletlenül. A kormány nemrég fogadta el a felsőoktatási képzés rendszerének átalakítását célzó törvénytervezetet, mely szerint a jövőben megszűnik a főiskolai képzés. Ha felszámolják e tanintézeteket, akkor az alacsony diáklétszámtól sem kell annyira tartanunk, véli az egyik kárpátaljai egyetem professzora. Korai tehát a pánik, mert ha az iskolákban ki is esik egy osztály, a felsőoktatásban megoldható a helyzet...

Egy másik vélemény szerint viszont jól fog jönni ez az érettségizők nélküli év, mert egy olyan problémára is rávilágít majd, amit a szaktárca egyszerűen nem akar észrevenni. A 2012-ben kieső diáklétszám okán kevesebb tanárra lesz szükség, és végre eljön az az idő, hogy a sok nyugdíjas pedagógust elküldjék megérdemelet pihenésükre. Mondanom sem kell, a fentebbi kijelentés egy friss diplomástól származik, aki hiába kilincsel hónapok óta, nem tud tanári állást találni.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó