2009. október 22., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 152.-153. (824.-825.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Gyógymódok megfázásra

Nagyon szenved a nátha vagy az influenza tüneteitől? Van néhány tippünk, hogy jobban érezze magát.

1. Igyon sok folyadékot, hogy oldódjon az orrdugulása. A víz vagy a tea segít megelőzni a kiszáradást, és nedvesen tartja a torkot is. Ami jó: a víz, sportitalok, gyógynövényes teák, gyümölcslevek, de anyu húslevese is megteszi! Kerülje a kávét, és más koffeintartalmú italokat, mert azok vízhajtóként működhetnek, és kiszáradáshoz vezethetnek.

2. Lélegezzen be gőzpárát, ami enyhíti az orrdugulást. Egy tál forró víz fölé hajolva lélegezze az orrán keresztül. Vigyázzon, hogy a gőz ne égesse meg az orrát.

3. Gyakran fújjon orrot, de ezt helyesen tegye. Fontos, hogy az orrban felgyülemlő váladékot kifújjuk, és ne engedjük, hogy az arcüregekben felhalmozódjon, vagy a garatba csorogjon. A legjobb, ha az egyik orrcimpánkat az ujjunkkal lenyomjuk, miközben finoman fújunk a másik nyíláson át.

4. Használjon sós vizes orr-sprayt, vagy otthon készített sós oldattal öblítse az orrát. Ez oldja a dugulást, és lemossa a vírusok és baktériumok egy részét is. Egy negyed kanál konyhasót és egy negyed kanál szódabikarbónát kell egy bögre meleg vízben elkeverni. Fecskendővel spriccelheti az orrába a mosdó felett, majd engedje kicsurogni a folyadékot. Orrlyukanként 3–4 alkalommal végezze el a műveletet.

5. Tartózkodjon melegben.

6. Gargalizáljon sós vízzel. Ez átmenetileg enyhítheti a torokfájást. Egy kanál sót kell feloldani fél liter vízben vagy teában. A népi gyógyászatban oly népszerű méz is hatásos, ezt a folyadékba kell keverni.

7. Fogyasszon forró folyadékokat. Oldják az orrdugulást, megelőzik a kiszáradást, és nyugtatják a gyulladt szöveteket a torokban és az orrüregben. Ha éjjel nem tud aludni a dugulástól, rakjon meleg vizes palackot az ágyba.

8. Tegyen egy mentollal átitatott vattadarabot az orra alá. Ez segít nyitva tartani az orrjáratokat, és nyugtatja a kipirosodott bőrt. A mentol, eukaliptusz és kámfor mind enyhe érzéstelenítő hatással bírnak, és enyhítik a feldörzsölt bőr fájdalmait.

9. Tegyen még egy párnát a feje alá éjszakára.

10. A legtöbb ember előbb-utóbb valamilyen vitaminkészítményt is kipróbál. A legnépszerűbb összetevők a cink, az echinacea és a C-vitamin. Tudni kell azonban, hogy a legutóbbi vizsgálatok nem tudták bebizonyítani, hogy ezek valóban enyhítik a megfázás tüneteit.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó