2009. október 22., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 152.-153. (824.-825.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ki állítja le Sin Józsefet?

Nem hivatalos forrásból értesültünk arról, hogy "hatalomátvételre" került sor a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség – Ukrajnai Magyar Párt (KMKSZ–UMP) beregszászi járási frakciójában. Bakancsos László frakcióvezetőt annak távollétében leváltották.

Történt mindez a képviselőtestület belső működési rendjének durva megsértésével, lévén, hogy a frakciókat azok vezetői, s nem pedig az illetékes párt vezetői hívhatják össze. Amellett az sem etikus, hogy valakivel kapcsolatban úgy fogalmaznak meg kritikát, illetve váltják le, hogy az illető személy nincs is jelen. A szabálytalanságok sorát a következő lépés, egy új frakcióvezető megválasztása gyarapította. Ezt a tisztséget a beregújfalui Heé Roland vállalta el.

Valószínűleg a "leváltó" frakciótagok is érezhették még júliusban megfogalmazott döntésük szabálytalanságát, mivel arról nem tájékoztatták a szeptember 25-én ülésező járási tanácsot, amely a személyi változásokat hivatott jóváhagyni. Így alakult ki a furcsa állapot: a Beregszászi Járási Tanács képviselőtestülete szemében a KMKSZ–UMP-frakció vezetője hivatalosan továbbra is Bakancsos László, miközben a frakció nagyobbik része Heé Rolandot tekinti vezetőjének.

A közelmúltban ismét összeült a KMKSZ–UMP járási frakciója, amelyet Heé Roland (?!) hívott össze. Értesüléseink szerint az említett ülésen még érdekesebb dolgok történtek: "kihirdették", hogy Bakancsos Lászlót és Bálint Andrást kizárják a KMKSZ–UMP-ből.

– Mi igaz ebből? – kérdeztük az egyik érintettet, Bálint András képviselőt.

– Előre szeretném bocsátani, hogy Bakancsos László nevében nem akarok nyilatkozni. Csak arról beszélek, ami engem érint. Nem értem, miért zártak ki, milyen bűnt követtem el, esetleg az alapszabályt sértettem meg? Állítólag a múltkoriban volt valami pártgyűlés, amiről nem is tudtam. Egy harmadik személy közölte velem telefonon, hogy Sin József (a KMKSZ járási szervezetének és a KMKSZ–UMP járási szervezetének elnöke – a szerk.) azt üzeni, pénteken pártgyűlés lesz, de hogy hol, és milyen kérdésben, arról nem kaptam információt. Azon nem csodálkoztam nagyon, hogy Sin úr elfelejtette velem közölni, mikor kerül sor a gyűlésre, ugyanis még köszönő viszonyban sem vagyunk egymással, noha egy épületben dolgozunk, és naponta találkozunk. Tudomásom szerint – részvételünk nélkül – azon a tanácskozáson döntöttek úgy, hogy Bakancsost és engem kizárnak a pártból.

– Ön nem is kérdezte meg, hogy miért?

– Dehogynem! Egyenesen Kovács Miklós országos pártelnöknek tettem fel a kérdést, mi a véleménye Sin József efféle tevékenységéről, arról, hogy tudtunk és mindennemű indokok felsorolása nélkül kizárnak a pártból. Azt is kifejtettem az országos pártelnök úrnak, hogy az ilyen diktatórikus vezetést, amit Sin Jóska művel, csak Sztalin Jóskáéhoz tudom hasonlítani. Ez abszurd! Sin egyszemélyes teljhatalomra tör. Kovács megnyugtatott: mi még nem vagyunk kizárva, ugyanis erről döntést csak az országos elnökség hozhat, ám azt a járási terjeszti fel. Remélem, fény derül arra, hogy a kettőnk ellen indított bosszúhadjárat egyfajta magánakciója volt Sinnek. Annyit tehetünk, hogy bízunk az elnökség bölcsességében, meggondolt döntést hoznak, és leállítják Sin József ámokfutását.

H. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó