2009. október 22., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 152.-153. (824.-825.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Janukovics magabiztosan vezet
Három jelölt már letette a kauciót

A választópolgárok majd 34 százaléka Viktor Janukovicsot látná legszívesebben az államfői poszton – derült ki a Szociális Monitoring közvélemény-kutatásából.

Az Ukrajinszka Pravdában megjelent elemzésből az is kiderül, hogy a Régiók Pártja elnöke magabiztosan vezeti a népszerűségi listát, hisz, a felmérés szerint a második helyen álló Julija Timosenko támogatottsága jóval elmarad az övétől. Ha most lenne a választás, a BJUT vezetője a voksok valamivel több mint 21 százalékát kapná, Arszenyij Jacenyukra pedig 11 százalék szavazna.

Petro Szimonenko a biztos szavazók négy százalékára számíthat. Az Ukrán Kommunista Párt vezetőjét 3 százalékkal Volodimir Litvin követi. A jelenlegi államfő a házelnök után szerénykedik. Viktor Juscsenko támogatottsága alig haladja meg a 2,5 százalékot, s nem sokkal előzi meg Szerhij Tihipkót.

A megkérdezettek 9,3 százaléka egyik jelöltet sem támogatja, 4 százalékuk pedig egészen biztosan nem megy el szavazni.

A közvélemény-kutatás hitelét erősíti, hogy az ország egész területére kiterjedt, a megkérdezettek száma 10 400 volt.

A kampány hivatalos startját követően több kandidátus már el is juttatta a regisztráláshoz szükséges dokumentumokat, és a két és fél millió hrivnyás kauciót a Központi Választási Bizottsághoz (CVK). A leggyorsabb Oleg Rjabokony volt. Az ismert jogász szerint Ukrajna gazdasági és politika rendszere túlhaladta önmagát, konfliktusba került a társadalommal, ezért teljesen új vágányokra kell állítani.

Bizonyos, hogy részt vesz a választási csatában Anatolij Hricenko. A Polgári Álláspont társadalmi szervezet vezetője újságíróknak elmondta, hogy önjelöltként indul, a 2 500 000 hrivnyás letétet számára az "ukrán nép" gyűjtötte össze. Saját forrásból mindössze tízezer hrivnyát áldozott a célra, a többit 5–10 hrivnyájával magánszemélyek adták össze, igaz volt, aki ötvenezret sem sajnált a képviselő támogatására.

Az Interfax értesülése szerint önjelöltként jegyeztette be magát Arszenyij Jacenyuk is. A Mi Ukrajnánk – Népi Önvédelem parlamenti képviselője a kauciót saját zsebből fizette.

Mint ismeretes, a CVK előrejelzése szerint 2010. január 17-én a polgárok mintegy harminc jelölt közül választhatják ki az ország elnökét. Az elemzők túlnyomó többsége egyetért abban, hogy az igazi küzdelem Viktor Janukovics és Julija Timosenko között zajlik majd le, s az első forduló aligha hoz végeredményt. Mivel a második megmérettetés már csupán párharc lesz, a bronzérem vajmi keveset ér. Persze – s a szakértők álláspontja ebben is egységes –, a politikai építkezés, befolyás szempontjából távolról sem mindegy, hogy ki hány voksot kap januárban.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó