2009. október 22., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 152.-153. (824.-825.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hogyan oldódnak meg vidékünk problémái?
Kampánynyitó beszélgetés az "adminreszurszról", a technikai jelöltekről, a várható végeredményről

Október 19-én hivatalosan is kezdetét vette az elnökválasztási kampány. Vajon hogyan készültek erre fel megyénkben a régiósok, milyen váratlan helyzeteket hozhat a kampányidőszak? Az előkészületekről, a dolgok pillanatnyi és várható helyzetéről beszélgettünk Olekszandr Ledidával, a Régiók Pártja kárpátaljai szervezetének vezetőjével, Viktor Janukovics megyei választási stábjának irányítójával.

– Az előttünk álló kampány rövidebb lesz, mint a korábbiak voltak, véleménye szerint ez milyen változásokat hozhat a stábok munkájában?

– Valóban, az eddigi 120 nap helyett csupán 90 nap áll a jelöltek rendelkezésére. Ennek a módosításnak az egyik legfontosabb hozadéka, hogy értelemszerűen csökkennek a Központi Választási Bizottság (CVK) kiadásai is, hiszen rövidebb ideig kell majd fizetniük a választási bizottságokban, a szavazókörzetekben dolgozókat. Úgy vélem, ez a lerövidített időszak is bőven elegendő ahhoz, hogy az államfőjelöltek részletesen bemutassák programjaikat, vázolják elképzeléseiket. Annál is inkább, mert valamennyi meghatározó jelöltet már jól ismerünk korábbi ténykedései alapján, az úgynevezett technikai jelöltekkel pedig eleve nem érdemes komolyabban foglalkoznunk.

– Viktor Janukovics kárpátaljai stábjának a vezetőjeként milyen eredményekre számít a megyében?

– A mai viszonyok közepette bizonyára nagyon sokan próbálkoznak majd a szavazatok megvásárlásával. Sok jelölt az olcsóbb megoldást választja talán, s populista, minden valóságalapot és realitást nélkülöző ígéretekkel áll elő. Olyanok is lesznek, akik ajándékcsomagokat hordanak majd szét az így szerzett későbbi voksok reményében. Azt tanácsolom, ha bármit adnak is, ajánlanak fel az embereknek, azt nyugodt szívvel fogadják el, ám ez semmiképpen ne befolyásolja döntésüket a szavazófülkében. Azért sem, mert azok, akik most jólelkűen osztják a szavazatvásárlásra szánt pénzeket, ajándékokat, azok előtte az egyszerű embereket "fosztották" ki, rövidítették meg a legkisebb szégyenérzet és lelkiismeret-furdalás nélkül.

Folyamatosan igyekszünk meggyőzni szimpatizánsainkat, hogy ne forgácsolódjanak szét szavazataik, hiszen akár a voksok 0,5 százaléka is döntőnek bizonyulhat kiélezett helyzetben. Azért dolgozunk, hogy a Régiók Pártja tisztességes, jól megérdemelt eredményt produkáljon Kárpátalján is. Ennek érdekében világossá kell tennünk azokat az értékeket, célokat, melyekért a párt államfőjelöltje síkra száll. Megmondom őszintén, azok a politikai projektek, amelyek az ún. technikai jelöltekre építenek, semmi jót nem hoznak az átlagpolgár számára, csupán fontos szavazatok elnyelésére szolgálnak.

Ami pedig konkrétan az eredményeket illeti, nagyon bízom benne, hogy az elnökválasztás végeredménye megerősíti az elmúlt évek választásai során megfogalmazott igényeket. Azt, amikor az emberek szívükre és lelkükre hallgatva voksoltak.

– Ön szerint számítani lehet a kampány során adminisztratív nyomásgyakorlásra?

– Ilyen kísérletek az előző alkalmakkor is voltak, bizonyára most sem lesz másként. A legaktívabb "adminreszurszot" Julija Timosenko veti be, aki minden lehetséges eszközt megragad hatalma megtartása érdekében. Semmitől sem riad vissza. Arra hívnám fel a figyelmet, hogy nem érdemes belemenni az ilyen mahinációkba, mert biztos vagyok abban, ha később felszínre kerülnek a választási törvényt sértő cselekedetek, azok elkövetőivel szemben a törvény teljes szigorával lépnek majd fel az arra illetékes hatóságok.

– A várható jelöltek között van-e olyan, aki méltó konkurenciát tudna biztosítani Viktor Janukovicsnak itt, Kárpátalján?

– Nem tartok senkit sem új arcnak a szóba jöhető jelöltek közül. Azok is régi szereplői a belpolitikának, akik most előszeretettel új erőként, alternatívaként pozícionálják magukat.

Itt van például Szerhij Tihipko. Láttuk őt már a kormányban, az Ukrán Nemzeti Bank élén. 2004-ben pedig ő volt Viktor Janukovics központi választási törzskarának az irányítója.

Egyáltalán nem új szereplő Arszenyij Jacenyuk sem. Azaz új politikusokat, mögöttük álló erőket nem fedezhetünk fel. Hiába is akarják mindenáron ennek az ellenkezőjét elhitetni a választókkal. Úgy gondolom, a polgárok átlátnak ezen a megtévesztésen alapuló játékon, s helyes döntést hoznak a szükséges pillanatban.

– Megtörténhet-e, hogy az elnökválasztási kampány idővel átcsap már önkormányzati, helyhatósági vetélkedéssé?

– Reális forgatókönyvnek tűnik, hogy az államfőjelöltek közötti kampányharc az idő múlásával átcsap egyfajta helyhatósági kampánnyá, s egyúttal előrevetíti a további várható belpolitikai történéseket. Azon a véleményen vagyok, hogy a Legfelső Tanács már rövid időn belül felelős döntést hozhat a helyhatósági választásokat illetően is.

– Milyen ügyekre, témákra kívánja helyezni a fő hangsúlyt a Régiók Pártja az előttünk álló kampányban?

– Pártunknak és jelöltjének konkrétan megfogalmazott, világos beszéden alapuló, reálisan felépített programja van, amit az emberekkel, a közvéleménnyel közösen alkottunk meg és azt képviselni is szándékszunk. A Régiók Pártja vezetője ezt az október 23-i országos fórumon egyértelműsíteni fogja, s a végleges formába öntött programunkkal mindenki megismerkedhet majd, a médiában is leközöljük.

Ellenlábasainkkal ellentétben mi soha nem titkoltunk semmit, ezért biztos vagyok abban, hogy ezúttal is megfelelő fogadtatásra, támogatásra talál mindaz, amit fontosnak tekintünk elvégezni az elkövetkező időszakban.

– Az elmúlt időszakban bizony belső konfliktusokról is hallani lehetett, ilyen volt Kiszeljov esete. A Régiók Pártja kárpátaljai szervezetében mi a helyzet, itt is vannak hasonló szituációk, problémás helyzetek?

– Örömmel nyugtázhatom, hogy a megyei szervezetünkben semmi ilyesmire nincs példa. Az elmúlt években a pártépítés fokozatos erősítésén dolgoztunk, aminek mára jelentős eredményei vannak. A Régiók Pártja támogatottsága, s értelemszerűen a létszáma is egyre növekszik. Erősnek és igen stabilnak mondható a hátterünk. Több mint 15 ezer tagot számlálunk a párt itteni soraiban. Minden egyes ember véleménye fontos a számunkra, hiszen csak így tudunk bizalommal, előremutató felfogásban építkezni. Mindezen dolgok azt mondatják velünk, hogy Kárpátalján is nő a befolyásunk, az élet egyre több területén tudunk felelősségteljesen és jelentős eredményeket produkálva jelen lenni.

– Mit tart jelenleg Kárpátalja legégetőbb problémáinak?

– Sajnos, igen sok a megoldandó kérdés. A legnagyobb és legaggasztóbb a munkanélküliség. Senki számára nem titok, hogy a jobban fizető munka, a megélhetés érdekében tömegek kénytelenek külföldre menekülni, miközben családjuk marad, s szétszakítva élnek. Nehezen pótolható szakemberek – mérnökök, orvosok, pedagógusok és sokan mások – intenek búcsút a vidéknek. Ezen feltétlenül változtatni kell.

Szintén égető gondot jelent a régióban a lakásgazdálkodás területén felgyülemlett bajok kezelése. Ha még egy-két évig folytatódik ez a felelőtlen, tékozló gazdálkodás, elkerülhetetlenné válik az ágazat teljes csődje. Ez megengedhetetlen! Szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy Viktor Janukovics kormánya idején mindig kiemelten kezelték ezt a kérdéskört, viszont Julija Timosenko miniszterelnöksége során sokadrangú kérdéssé degradálódik mindez. S ahelyett, hogy támogatná ebben a szektorban az átfogó reformokat, a megújulást, helyette csak pénzeket von ki, aminek a következményei beláthatatlanok, s már ma is érezhetjük annak negatív hatásait. Érthetetlen, miért nem tartja mindezt fontosnak.

Ezek mellett Kárpátalja gazdasági, s ennél fogva szociális fejlődésének az is gátat szab, hogy tőkét vesztünk az átgondolatlan gazdaságpolitika, a kedvezményes feltételekkel igénybe vehető szabad gazdasági zónák megszüntetése miatt. A kedvezőtlen gazdasági környezet hatására jelentős külföldi invesztícióktól esik el a megye. S még hosszasan sorolhatnám a megoldásra váró problémákat. Abban reménykedem, hogy vidékünk aktuális problémái is megoldódnak Viktor Janukovics győzelme esetén, miután elfoglalja majd az államelnöki posztot.

Volodimir Usenko,

a Régiók Pártja elemző-információs szolgálatának megyei vezetője

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó