2009. október 22., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 152.-153. (824.-825.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Határ-Sáv
A grúzok nyugatra vágytak

Az elmúlt napokban három esetben is grúz állampolgárokat értek tetten határsértés közben a kárpátaljai határőrök.

Két kísérletet a Csapi Határőrosztag katonái hiúsítottak meg. Ókemence térségében az est leszálltával próbált Szlovákiába jutni három férfi. Nappal az erdőben bujkáltak, amikor besötétedett, nekivágtak. Már közel jártak a célhoz, amikor rajtuk ütött az őrjárat.

Két másik grúzt Csap vasútállomásán vettek őrizetbe az államhatár őrzői. Az idegenek a Harkiv–Ungvár vonattal érkeztek. A pályaudvaron azonban igazoltatás közben kiderült, hogy nincs útlevelük. Találtak viszont a holmijuk között térképet, iránytűt és elemlámpát is. Az előállított személyek beismerték, hogy illegális úton szerettek volna Szlovákiába jutni.

Ugyancsak grúz állampolgárok kísérelték meg az átjutást az ukrán–magyar határon Tiszaújlak közelében. Egy Audi gépkocsiban utaztak, amikor igazoltatás céljából megállította őket az egyik őrjárat. Az autót vezető nagyszőlősi fiatalembert és két utasát őrizetbe vették.

A határőrség sajtószolgálatának tájékoztatója szerint az idén feltűnően sok illegális migráns érkezett vidékünkre a kaukázusi országokból. Grúziából 1800-an, Azerbajdzsánból pedig 900-an kísérelték meg sikertelenül a nyugatra jutást.

Afgánokat fogtak Mezőkaszonyban

Egy afgán családot tartóztattak fel a Munkácsi Határőrosztag katonái a zöldhatáron Mezőkaszony közelében.

Az őrsre éjféltájban jelentette egy helybeli férfi, hogy kisebb embercsoportot látott a falu közelében a határsáv felé haladni. A kivonult egység megtalálta és előállította a hat személyt, két felnőttet és négy gyereket. Az afgán család férfitagja elmondta, hogy Magyarországon át Hollandiába szerettek volna eljutni.

Hamis volt a Ford

Nem sikerült átcsempészni a határon azt a Ford Kuga gépkocsit, melyet a Magyarország felől belépő moldáv állampolgár vezetett.

A Csapi Vámhivatal sajtószolgálatának tájékoztatója szerint a külföldi állampolgár által felmutatott iratok kételyt ébresztettek a szolgálattevő vámtisztben. Ezért elrendelték az autó tüzetesebb átvizsgálását és az okmányok eredetiségének ellenőrzését. A moldáv hatóságoktól kapott tájékoztató szerint a Ford Kuga náluk nem szerepel a nyilvántartásban. Az erről szóló dokumentum, a forgalmi engedély és a rendszámtábla eredetileg egy másik gépkocsira volt kiadva.

Az ukrán hatóság lefoglalta a 335 000 hrivnya értékűre becsült gépkocsit és bűnvádi eljárást kezdeményezett a moldáv férfi ellen.

A kárpátaljai határátkelőkön az idén autócsempészektől 60 gépjárművet koboztak el mintegy tizenegymillió hrivnya értékben.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó