2009. október 22., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 152.-153. (824.-825.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Vérke-parti gyerekkrimi

Beregszász nem tartozik a bűnözés által megfertőzött városok sorába, éppen ezért a Vérke partján minden cselekménynek nagy visszhangja van, napokig beszélnek róla az emberek. Az utóbbi napokban például fiatalkorúak adtak munkát a beregszászi nyomozóknak, mondta el lapunknak Ladiszlav Babics, a város és a járás rendőrkapitánya.

Betörők jártak az egyik középiskola tanárának otthonában. A fiatalember épphogy beköltözött épülőfélben lévő családi házába. A minap hazatérve a frissen berendezett lakóhelyiségeket kifosztva találta. Eltűnt egy számítógép-monitor és még néhány komputerhez való kellék.

A tanár jelentette az esetet. Badó András nyomozó és helyszínelő kollégái megállapították, hogy legalább két elkövetővel van dolguk, akik a fürdőszobaablakon át másztak be a házba. S mert a szűk nyíláson egy felnőtt aligha tudott volna bejutni, fiatalkorú elkövetőkre gyanakodtak.

A nyomozók a szomszédokat is sorra kikérdezték, hátha láttak vagy hallottak valamit. Egyiküknek eszébe jutott, hogy a délelőtt valóban járkált arra két fiatalkorú. Azt persze senki nem látta, hogy a gyerekek törtek-e be a házba. A rendőrök a közelben lévő iskolában afelől érdeklődtek, voltak-e aznap hiányzók. A gyanú nyomban két tizenhárom éves fiúra terelődött, akik ismeretlen okból nem jelentek meg az órákon.

A detektívek otthon találták a fiúkat. Az egyenruhások láttán alaposan megijedtek. Nem is tiltakoztak. Villámgyorsan előadták az ellopott dolgokat és elmondták, hogyan történt ez a kis botlás.

Aznap úgy gondolták, semmi számukra érdekes nincs az iskolában, ezért kihagyják az órákat. Egy ideig az utcákon kószáltak és szörnyen unatkoztak. Ekkor értek a tanár félkész házához és meglátták a nyitva hagyott kis ablakot. Nosza, itt az alkalom egy kis kalandra! Bemásztak a házba, és felpakolva a műszaki cikkeket ugyanott távoztak, ahol bejutottak. Az általuk elkövetett bűncselekmény miatt most a szüleiknek vannak kellemetlenségeik, mivel a csemetéik még kiskorúak.

Gyerekek voltak az elkövetői egy utcai rablásnak is. Négy roma fiú a belváros utcáin járva azt figyelte, kitől lehetne elemelni valamit, ami pénzzé tehető vagy ehető. A szemük megakadt egy idős asszonyon, aki épp az egyik bankból lépett ki és a pénzét számolgatta. A néni az imént vette fel a nyugdíját és elégedetlenül morgolódott, mert szerinte megint kevesebbet kapott annál, amit megérdemelne annyi munkával töltött év után.

Botjára támaszkodva elindult a közeli élelmiszerüzlet felé, hogy tejet, kenyeret vásároljon. Többre úgysem futja, ha azt akarja, hogy a pénze kitartson a következő nyugdíjig. Így morfondírozott magában, amikor négy roma gyerek fogta körül. Meg sem kérdezhette, mit akarnak, az egyik nagyot taszított rajta. Másikuk pedig kitépte az idős nő kezéből a reklámszatyrot, majd mind a négyen elfutottak.

Az esetnek több szemtanúja volt, de senki nem lépett közbe, hogy megkísérelje megakadályozni a bűncselekményt. z idős asszony sírt, hisz egész havi nyugdíja odalett. Mi lesz így vele? Valaki rendőrt hívott. A szemtanúk közül néhányan ottmaradtak és elmondták, hogy cigánygyerekek voltak a tettesek.

Ladiszlav Babics néhány kollégáját a romatelepre küldte. Azok jól ismerik ezt a kontingenst és azt is tudják, miként kell szóra bírni az ott élőket. Volt jajveszékelés meg átkozódás, de a rablást elkövető négyesből három testvért előállítottak. Nem sokkal később a negyedik jómadár is előkerült. A tizenkét és tizenöt év közötti fiúknál megtalálták az elrabolt pénzt és visszaszolgáltatták a sértettnek.

Az utcai tolvajlásoknak nemcsak elkövetői, hanem gyakori sértettjei is gyerekek. Tőlük leginkább maroktelefonokat lopnak. A szülők a Vérke partján is elkövetik azt a hibát, hogy drága készülékeket vásárolnak gyermekeiknek. Ezek mágnesként vonzzák a rossz szándékú egyéneket. A telefonokat ráadásul nem könnyű megtalálni.

Annak a kilencéves kisfiúnak, akit az iskolából hazafelé menet támadott meg egy fiatalember, szerencséje volt. A gyerek kezében tartva nyomkodta a telefon gombjait, amikor valaki mellélépett és elragadta tőle a drága készüléket. Odahaza elmondta a szüleinek, mi történt. A felnőttek a rendőrséghez fordultak. A nyomozóknak sikerült lefülelni a tolvajt. A tizennyolcadik életévében lévő, büntetett előéletű badalói fiúnál az ellopott maroktelefont is megtalálták.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó