2009. október 22., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 152.-153. (824.-825.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A forradalom emlékezete

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulóján a megtorlás áldozatai előtt tisztelegve több helyen koszorúzással egybekötött megemlékezést szervez.

Felkeresik azokat az intézményeket, helyszíneket, ahol a fiatalok ellenálló, politizáló csoportja 1955–1958 között tevékenykedett, akiket a szovjetellenes tevékenységükért, röpiratok, falragaszok terjesztéséért ítéltek el, s börtönökben, lágerekben kellett raboskodniuk. Közéjük tartozik az ungvári (Benyák Nándor, Orlovszky Vince, Kulcsár János Tibor), a nagyszőlősi (Illés József, Varga János, Kovács Zoltán, Milován Sándor, Dudás István), a mezőkaszonyi (Szécsi Sándor, Ormos István, Ormos Mária) és a gálocsi (Pasztellák István, Perduk Tibor, Molnár László) fiatalok ellenálló csoportja. A Husztról elhurcolt gálocsi Gecse Endre református lelkész az ungvári börtönben belehalt a kínvallatásokba. A fancsikai születésű Bucsella Józsefet halálra ítélték, majd hosszú évtizedekig a szovjet GULAG-táborokban raboskodott.

Az október 23-i rendezvénysorozat részeként tegnap a Mezőkaszonyi Középiskolában méltatták '56 hőseit. Ma 9.30 órakor az ungvári Dayka Gábor Középiskolában, 10 órakor a gálocsi községházán és Gecse Endre református lelkész sírjánál, 11 órakor az ungvári börtön falánál (Dovzsenko u. 8a.), 15 órakor a nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskolában tartanak megemlékezéseket.

Az ünnepségekről szóló beszámolónkat, illetve október 23-mával kapcsolatos rendhagyó elemzésünket lapunk következő számában olvashatják.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó