2009. október 22., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 152.-153. (824.-825.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Vendégmunkásból kábítószer-termesztő

Az Aknaszlatina közelében lévő benzinkúton izgatottan járt-kelt a huszonhat éves nagybocskói férfi. Minden közeledő zajra felkapta a fejét és körülkémlelt. Zaklatottságának oka a gépkocsija csomagtartójában lévő tiltott árucikk volt. A vásárlót várta, akivel erre a helyre beszélt meg találkozót.

Jurij azelőtt soha nem művelt törvénybe ütköző dolgot. Most sem fogott volna bele a vadkendertermesztésbe, ha nem azok a fránya anyagi problémák. A múlt évben még Szlovákiában dolgozott egy építkezésen. Ám nem volt munkavállalási engedélye. Így amikor lebukott, kiutasították az országból. Hazatérve munkahelyet nem talált, nemigen tudta, mihez is kezdjen. A háztáji földek Nagybocskó környékén nem a termékenységükről ismertek. A konyhára való zöldségek is csak nehezen teremnek meg.

Azt még nem tudni, honnan jött az ötlet, de tény, hogy Jurij jövedelmező növényfajta termesztésébe fogott. A kukorica és napraforgó közé vadkendert ültetett. Tudta, hogy abból egy decis pohárnyi legalább kétszáz hrivnyát ér. Persze, azzal is tisztában volt, hogy ezért alaposan megütheti a bokáját.

Az idén jól termett a kanabisz. Jurij az utolsó szálig betakarította a bódító füvet és odahaza nejlonzsákokba csomagolta. Már csak vevőt kellett rá találni. Kisvártatva jelentkezett is valaki, aki a hat kilogrammnyi portékáért négyezer hrivnyát ajánlott. A fiatalember jól tudta, hogy ez nevetséges ár, de mert szorult helyzetben volt, rábólintott az üzletre.

Szóval ott járt-kelt a megbeszélt helyen és rossz előérzete támadt. Mintha valaki figyelné. Nos, ebben nem is tévedett, mert ekkor már minden mozdulatát a rendőrség kábítószerellenes csoportjának munkatársai és a Berkut kommandós alakulat emberei kísérték nyomon.

Végre megérkezett a vásárló. Odamentek Jurij gépkocsijához, amit az apjától kért kölcsön ez alkalomra. Felnyitotta a csomagtér ajtaját. Az idegen megszemlélte az árut és leszámolta a kialkudott összeget. A kábítószer-kereskedő meg sem számolhatta a bankjegyeket, amikor megtermett civilek és géppisztolyos rendőrök vették körül őket. Eladó és vásárló még fel sem fogta, mi történik, már a földre teperték és megbilincselték mindkettőjüket.

A nagybocskói még azt sem mondhatta, hogy a kábítószer nem az övé, mert a táskák fülén ott díszelegtek a nevével, címével ellátott kartonlapok, melyek még a szlovákiai időkből maradtak rajtuk. A letartóztatást követően házkutatást tartottak Jurijnál és további marihuánás tasakok kerültek elő. A fiatalember ellen eljárás indult.

Kárpátalján az idén már 341 kábítószerrel történt visszaélésre derítettek fényt. Ezek közül 111 minősült súlyos, illetve rendkívül súlyos esetnek. Elfogtak 89 drogkészítőt és 326 terjesztőt. Összesen 34 kilogramm 759 gramm drogot koboztak el az év kilenc hónapja alatt.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó