2009. október 22., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 152.-153. (824.-825.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A kellemetlen "gazdagság"

Az aranyér igen kellemetlen, fájdalmas betegség, mely sajnos sok embertársunkat kínoz. S mivel a legintimebb testtájon található, az emberek, szégyenérzetük miatt, nem sietnek vele orvoshoz. Így fordulhat elő, hogy az aranyérnek hitt betegség tünetei sokkal súlyosabb problémát, végbélrákot takarnak. Mire kell odafigyelnünk és melyek a figyelmeztető tünetek? – kérdeztük a téma szakértőjét, Csobey István docenst, megyei proktológust, a megyei klinikai kórház 2. számú sebészeti osztályának kurátorát.

– Az aranyérbetegség a végbélnyílás környékén található érfonat kóros kitágulását jelenti. Nagyon gyakori megbetegedés, az emberek 30–50%-a tapasztalta már magán a jellemző tüneteket. A betegség előfordulása az életkorral nő, férfiakon kétszerte gyakoribb, mint nőkön. A panaszok az enyhe végbéltáji kellemetlenségtől a súlyosabb fájdalomig terjedhetnek, melyet gyakran vérzés kísér.

– Kialakulásának mik az előidézői?

– A végbelet belülről bélelő nyálkahártya felszíne, valamint a végbélnyílás környéki bőr alatt kiterjedt vénás érhálózat található. Aranyérbetegség esetén ezek a visszerek kóros mértékben kitágulnak. A tág erekben a véráramlás lelassul, a vér pang, és ennek következtében az ereket borító nyálkahártya- vagy bőrréteg is kitágul. Így jön létre az aranyeres csomó. Az értágulat tehát eredetileg mindig a bél területén alakul ki, azonban előfordul, hogy a későbbiekben a végbélnyíláson át elő is domborodik, "előesik". Egy kitágult ér fala meg is repedhet, akkor a bőr alatti szövetekben véralvadék-képződés is létrejöhet. Székrekedés, erőltetett székelés vagy hosszas üldögélés a WC-n, mozgásszegény vagy ülő életmód, jelentős testsúlytöbblet, hashajtók állandó használata, illetve egyes végbéltáji fertőzések vezethetnek a végbél ereinek kitágulásához. Sok nőnél a terhesség vagy a szülés alatt fejlődnek ki az aranyeres csomók, a későbbiekben ezek általában maguktól is visszahúzódnak.

– Milyen panaszokkal jár az elváltozás?

– Az aranyeres beteg panaszai a végbélnyílás környékén tapasztalható enyhe kellemetlenségtől, viszketéstől az erős fájdalomig terjednek. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a végbéltáji elődomborodás, illetve vérzés. A tünetek székeléskor legtöbbször erősödnek. Néha nyákos váladékozás, kis mennyiségű széklet akaratlan távozása, a végbélnyílás környéki bőr kisebesedése is előfordul.

– Mikor vetődik fel a gyanú, hogy esetleg komolyabb a baj?

– Sajnos a legtöbb ember szégyelli panaszait, és tart a vizsgálattól, ezért halogatja az orvos felkeresését. Holott ezekkel a hétköznapinak számító tünetekkel azért érdemes mégis szakemberhez fordulni, mert a vérzés hátterében más, súlyosabb betegség, akár végbéldaganat is állhat, mely jelenleg a második leggyakoribb daganatfajta a férfiak körében. Kárpátalján jelenleg 665 ember van nyilvántartásban ezzel a diagnózissal, s évente 120–130 új esetet észlelnek. Tehát a véres széklet, annak állagának megváltozása esetén mindenképpen javasolt a vizsgálat. A rosszindulatú megbetegedés legtöbbször egy jóindulatú kis nyálkahártya-duzzanatból, úgynevezett polipból alakul ki. Minél korábban kerül felfedezésre a tumor, annál kisebb beavatkozással lehet kezelni, és annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra.

– Mit kell tudni az ilyen jellegű betegségek vizsgálatáról és kezeléséről?

– Az orvos tapintásos vizsgálattal és béltükrözéssel méri fel a beteg állapotát. A tükrözésre legtöbb esetben szükség van, mert csak így válik megtekinthetővé a végbél nyálkahártyájának állapota. Bár a járásokban is vannak ilyen szakirányú képzésen átesett orvosok, azt javaslom az érintetteknek, forduljanak a kérdésben nagy gyakorlattal rendelkező proktológusokhoz, akik a megyei és az ungvári városi kórházban fogadják a pácienseket.

A legtöbb, kis méretű aranyér néhány nap alatt magától is javul. Magas rosttartalmú étrend (pl. sok zöldség és gyümöcs, továbbá búzakorpa fogyasztása), székletlágyító hatású hashajtók óvatos alkalmazása elősegíti a gyógyulás folyamatát. Székelés után meleg, szappanos vizes lemosás és a végbélnyílás környékének szárazra törlése javasolt. Meleg ülőfürdők, fájdalomcsillapító kúpok ideiglenes használata szintén előnyös lehet. A végbélnyílásból elődomborodó aranyeres csomót óvatosan vissza kell helyezni. A sebész vagy a proktológus szakorvos helyi érzéstelenítésben végzett rövid beavatkozással véglegesen meg tudja oldani a problémát. Ilyenkor bizonyos – speciálisan ezt a célt szolgáló – anyag befecskendezésével, egy kis latex gumigyűrű felhelyezésével, fagyasztásos vagy lézeres módszerrel elzárja a kórosan kitágult érszakaszt. A végbélnyíláson kívülre tartósan előesett, gyulladt, fájdalmas aranyeres csomót ki kell operálni. Idejében elvégzett szakszerű vizsgálattal és kezeléssel a műtéti beavatkozást igénylő állapot kialakulása általában megelőzhető.

– Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

– Egészséges táplálkozással, vagyis megfelelő mennyiségű rost és folyadék fogyasztásával, rendszeres testmozgással, valamint tudatos, egészséges székelési szokások kialakításával sokat tehetünk az aranyér és annak elhanyagolt formájából esetleg kialakuló vastagbélrák kialakulásának megelőzéséért.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó