2009. október 22., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 152.-153. (824.-825.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Válság és adó

Az adóbevételek tervezése az idén is az előző évekhez hasonlóan történt, és a gazdasági válság ellenére mintegy tízszázalékos növekedéssel számolt, mondta el sajtótájékoztatóján Marija Badida, az Ungvári Állami Adóhivatal vezetője. Az előirányzottakat a megyeszékhely az új körülmények között is maximálisan teljesítette, ami összegszerűen kilenc hónap alatt több mint 322 millió hrivnyát jelent. Ennek egy része, 172 millió az állami, másik hányada, 150 millió hrivnya pedig a város költségvetését bővíti.

A bevételek jelentős része a jövedéki adóból származik, amelynek tétele idén háromszorosa a tavalyinak. Emellett jelentős összeggel bővítették a helyi büdzsét a földadókból származó pénzösszegek, továbbá azok az iparvállalatok és magánvállalkozások, amelyek a gazdasági válság hónapjaiban is nyereségesen üzemelnek. Számuk a legfrissebb felmérések szerint egyébként folyamatosan növekszik.

Az utóbbi évek gyakorlatához hasonlóan folytatódott az elektronikus adóbevallásra történő áttérés. Az abban feltüntetett adatok valódiságát az adóhivatal szakemberei közel kétszáz alkalommal ellenőrizték az elmúlt hónapokban és huszonhat alkalommal állapítottak meg törvénysértést.

A 2009-es év eddigi hónapjainak adóbevételeit tekintve Marija Badida megállapította, bár azok nem maradnak el az elmúlt év hasonló időszakának adataitól, azonban néhány határozat és rendelkezés jelentős mértékben csökkentette a végösszeget. Többek között például a "félkarú rablók" üzemeltetésének tilalma miatt ötmillió hrivnyától esett el a városi büdzsé, amit más forrásokból kell majd pótolni.

(n. sz.)

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó