2009. október 20., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 151. (823.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Zöldségfélék téli tárolása

Betakarítás után gondoskodnunk kell a termények helyes tárolásáról, mert csak így biztosíthatjuk megfelelő minőségű zöldségfogyasztásunkat a vitaminszegény téli hónapokban. Az alapcél: megőrizni a produktum frissességét. A konyhanövényeket a hűtőszekrényben és az éléskamrában hetekig, a pincében és a mélyhűtőben hónapokig eltarthatjuk.

Hosszabb tárolásra elsősorban a hagymafélék, a gyökérzöldségek és a káposztafélék alkalmasak. Vannak olyan termékek, amelyek csak néhány napig, mások hónapokig tarthatók el hűtőszekrényben is különösebb állagveszteség nélkül. Ilyen a vörös- és fokhagyma, a cékla, a fekete retek, a karalábé, a sárgarépa, a petrezselyem stb.

A télire szánt élelmiszert a legjobb érettségi állapotában kell betakarítani. A magas víztartalmú terményeknél a rothadás veszélye csökkenthető, ha a betakarítást viszonylag száraz időszakban végezzük. A tárolás folyamán fontos szempont, hogy a termények tápanyagtartalma ne változzon, illetve az íz- és aromaanyagok megmaradjanak. Eközben óvni kell őket a betegségektől, kártevőktől.

A gyökérzöldségeket és a burgonyát is, bár ezt nagyon kevesen teszik, elraktározás előtt érdemes megmosni. Használjunk kádat vagy teknőt, töltsük meg vízzel, majd óvatosan helyezzük bele a zöldségeket. Áztassuk tíz-húsz percig, hogy a rátapadt föld fellazuljon, majd emeljük ki őket. A vizet gyengén permetezve rájuk, távolítsuk el a talajmaradványokat és itassuk szárazra a megmosott zöldséget. Csak ezután következzék a tárolás.

Még az első fagyok beállta előtt szedjük le az éretlen paradicsomot, amelyet a következőképpen érlelhetünk: helyezzük őket tálcára úgy, hogy egymással ne érintkezzenek. Tartsuk huszonkét-huszonhárom fokos zárt helyen. Ügyeljünk arra, hogy a levegő páratartalma alacsony legyen. A bogyókat többször forgassuk át, a rothadó, beteg példányokat dobjuk ki.

A burgonya és gyökérzöldségek többségének teleltetése szempontjából nagyszerű tárolóhely a földbe ásott verem, amelynek oldalát ajánlatos kideszkázni. Az egymás mellé sorba rendezett gyökereket homokkal takarjuk le, majd erre helyezzük a következő réteget. Hasznos a verem tetejét diólevelekkel beszórni, mert ezeket a rágcsálók nem kedvelik.

Kertes házaknál a legalkalmasabb zöldségtároló a fűtetlen pince, amelynek szellőztethetőségét mindenképpen biztosítani kell, mert a beszoruló felmelegedett levegő tönkreteszi az élelmiszert. A pince ideális hőmérséklete plusz két-négy fok. Az egyes fajtákat lehetőleg elkülönítve tároljuk, hogy ne vegyék át egymás szagát. Régebben többnyire homokkal fedték a termést, újabban sokan műanyag fóliát használnak takarásra, amely hónapokon át jól megőrzi az eltett zöldség állagát.

A hagymát, fokhagymát összefonva, jól szellőző helyen, például padláson, verandán is felfüggeszthetjük. A télálló póréhagyma, feketegyökér az ágyásban is maradhat.

Semmi esetre se tároljunk együtt zöldséget és gyümölcsöt. A gyümölcsökből a levegőbe kerülő érési hormon, az etilén ugyanis a zöldségeket növekedésre, csírázásra serkenti. Tizenhárom fok fölött a gyökérzöldség fásulni kezd, száraz levegőn pedig összetöpped. A paprikán nyolc fok alatt már rothadási foltok mutatkoznak. Ha a burgonyát a tárolás folyamán fény éri, a héja megzöldül, íze keserű lesz, fogyasztásra alkalmatlanná válik.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó