2009. október 20., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 151. (823.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A legszegényebb világnap

Az ENSZ közgyűlése 1992 decemberében a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította október 17-ét. A gondolat a francia Joseph Wresinski atyától, az ATD-Negyedik Világ mozgalom (az Európai Parlament munkacsoportja) alapítójától származott. De lássunk néhány globális adatot.

A XXI. században minden negyedik ember naponta kevesebb mint 1 dollárból él meg. A nemzetközileg megállapított szegénységi küszöb 2 dollár. Indiában a polgárok egyharmada még 1 dollárnál is kevesebb pénzt keres. Huszonnégy óra leforgása alatt körülbelül 25 ezer ember hal éhen – vagyis 3,5 másodpercenként egy. Többségük gyerek.

A világon 1,2 milliárd nélkülöző él. A legszegényebb kontinens Afrika, ahol a népesség közel fele, vagyis 300 millió ember éhezik. Az utóbbi 15 évben a szegény afrikai országok több mint 300 milliárd dollár értékű segélyt kaptak – ugyanebben a periódusban közel ugyanennyit költöttek a háborúkra is, az infrastrukturális befektetések vagy az oktatás és az egészségügy fejlesztése helyett. A háborúk ráadásul tömeges elvándorlást, parlagon maradt földeket, munkanélküliséget hoztak. A nincstelenség másik legfontosabb kiváltó okai a természeti katasztrófák: a hosszúra nyúló aszályok, a földrengések, árvizek, vulkánkitörések.

Persze a szegénység fogalma igencsak viszonylagos. Megkülönböztetünk abszolút szegénységet, ami alapvető létfenntartási bizonytalansággal jár (a megfelelő kalóriabevitel, a szállás, a ruházat hiánya), és relatív szegénységet, ami az adott társadalomban a "normálisnál" (létminimum) szűkösebb anyagi helyzetet jelöli. A szegénység okairól kialakított magyarázatok két szélső pólusa az individualista ("csak a lusta, élhetetlen, buta ember szegény stb."), illetve a társadalmi determinista ("a társadalom strukturális kényszerei, termelik és termelik újra a szegénységet").

Hazai vizekre evezve, a megyei munkaügyi és szociális védelmi főosztály nyilvántartásában majd kilencvenkilencezer rendszeres segélyre szoruló ember szerepel.

Ez hétezerrel több mint tavaly ilyenkor, mondta el lapunknak Szvitlana Huc főszakember. A kisjövedelmű családok száma 5229. Az idén hónap folyamán 448 millió hrivnyát fizettek ki különféle támogatások címén a sokgyermekes családoknak, az egyedülálló anyáknak, a rokkantaknak stb. Ugyanakkor az egyes segélyfajták között átrendeződés tapasztalható. Miközben csökken az eseti támogatások száma, nő a rendszeres segélyeké. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan visszaélnek a hatóságok bizalmával, s nem is próbálnak állandó megélhetési forrást keresni, megelégszenek az állami segélyekkel. A támogatottak 21 százaléka roma. A legtöbb rászorulót a Técsői, az Ökörmezői, a Szolyvai és a Rahói járásban tartják számon.

– Az utóbbi időben duplájára nőtt a rászorulók, a hozzánk fordulók száma – mondta el lapunknak Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Osztályának vezetője. – Hála hollandiai testvéreinknek, segélyszállítmányokat kapunk, de azok vámzár alá kerülnek, és ott rostokolnak jó ideig. Nagyon keresztbe tesz ez nekünk, hiszen nagy szükség van élelmiszerre, ruhákra, lábbelikre. Most éppen ez utóbbiakkal megrakott szállítmány van vámzár alatt, ez után szaladgálok. Az embereknek sajnos gyógyszerre sem telik. Pénzt nem tudunk adni, de ahogy lehetőségeink engedik, igyekszünk segíteni. Működik az ingyenkonyhánk, ennek köszönhetően naponta 220 rászorulót, plusz 100 gyermeket étkeztetünk. Mivel nyakunkon a tél, többen kérik, segítsünk tüzelőt keríteni, de ezt sajnos nem tudjuk megígérni.

Fentebbiekkel azonosan nyilatkozott Marija Kitcsenko, a megye legnagyobb jótékonysági humanitárius társadalmi szervezete, a megyei Vöröskereszt helyettes vezetője:

– A korábbinál jóval többen kopogtatnak nálunk. Kinek meleg ruha, lábbeli, kinek étel, gyógyszer, pénz, de van hogy csak egy meleg hely kell. Igyekszünk segíteni mind az állandó felügyeletünk alatt álló 6124 egyedülálló, többnyire idős személyen, mindazokon, akik egészségügyi központjainkhoz fordulnak. Idén védőnőink 37 027 alkalommal keresték fel otthonaikban a nélkülözőket.

A szegénység ott különösen szembetűnő, ahol nagyok a társadalmi különbségek. Ahol áthidalhatatlan és egyre mélyülő szakadék tátong a felső és az alsó tízezer között. Ahol egyre szélesebbre nyílik a jövedelemolló. Ukrajna ma ilyen hely. Talán nem szentségtörés, ha megjegyezzük: a szegénység elleni harc a naptárban nem egy, hanem 365 napot is megérdemel.

Magyar Tímea

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó