2009. október 20., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 151. (823.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Válasszon: vezet vagy iszik

A társadalmi méretű jelenségről évek óta beszélünk, de mint tapasztaljuk, hiába. A rendőrök a szigorított bírságok visszatartó erejében bíztak. A kérdés csak az, hogy valóban kellően szigorúak-e a szankciók és van-e eredményük?

Mi történik például akkor, ha a rendőr ittas vezetésen ér valakit? A lefülelt nyilván nem örül, pedig lehetséges, hogy épp az ő, és még ki tudja, hány ember életét mentette meg a közeg. A szabályok ellen vétett autósra vagy 2550-től 3400 hrivnyáig terjedő pénzbírságot rónak ki bírósági úton, vagy 40–50 óra közhasznú munkára foghatják, illetve tíz napra fogdába is küldhetik, vagy egy-két évre megfoszthatják vezetői jogosítványától is.

A népi bölcselet úgy szól, hogy ki-ki a saját vagy a más baján tanul. A baleseti statisztika azonban másról tanúskodik. Sokan természetesnek tartják, hogy mielőtt volánhoz ülnek, bedobnak egy-két felest. Azt mondják, javulnak a reflexeik, bátrabban vezetnek. Nos, a törvény épp az ilyen felelőtlen egyének megfékezése érdekében született. Az ő kedvüket az ittas vezetéstől nyilván nem veszi el holmi pénzbüntetés. Számukra inkább a tíz-tizenöt napos elzárás, vagy a kényszermunka lehet visszatartó erejű. Illetve az elkobzott jármű kemény összegért történő kiváltása. S ha már ez sem hatásos, akkor jöhet a legszigorúbb büntetés: mindennemű járművezetéstől való, tízéves eltiltás.

A statisztika szerint azonban ezek tudatában is akadnak, akik szeszmámorban úszva ülnek volánhoz. Október első tíz napja során például a rendőrök 186 ittas gépkocsivezetőt füleltek le. Az igazságszolgáltatás kilenc hónap alatt 336 kárpátaljai autós jogosítványát vonta be és 9 esetben a járművet is lefoglalták a vezetői engedély felfüggesztésének időtartamára. Az autót csak a büntetés letelte után jelentős összeg ellenében lehet kiváltani. Az ittas vezetők közül 581-en közhasznú kényszermunkán vettek részt, 21 személy pedig tizenöt napra bevonult valamelyik fogdába, tájékoztatta lapunkat a megyei közlekedésrendészet megelőzési és propaganda osztálya.

KISZó-információ

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó