2009. október 20., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 151. (823.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Elő a téli gumikkal!

A hűvösebbre fordult időjárás következtében egyre több gépkocsivezető keresi fel a szervizek valamelyikét, hogy a nyári gumiköpenyeket télire cserélje.

Váradi Tamás, aki gyakorlott autós és szakember, azt állítja, a csere nem időpontfüggő, nem lehet dátumhoz kötni, mikor, október végén vagy november elején, kell elvégeztetni. Egy biztos és a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan az idén is érvényes: amikor a hőmérséklet – főleg a reggeli és esti órákban, amikor munkába menet és jövet a legtöbbször ülünk volán mögé – a bűvös hét fok alá süllyed, fel kell rakni a téli gumikat.

Mindezt még akkor is ajánlatos elvégezni, ha netán az előttünk álló hetekben, napokban visszatér az enyhébb idő, mert a téli gumiknak akkor sem lesz semmi bajuk. Ha viszont ismét hidegre fordul, sokkal nagyobb biztonságot ad, mint a nyári.

– A vizes hideg aszfalton már most, október vége felé mérhetően jobban teljesít a téli gumi – osztotta meg velünk tapasztalatát Váradi Tamás, a szürtei autószerelő műhely vezetője. – Ez azt jelenti, hogy ha ilyen időben nyári gumival közlekedünk, ötven kilométeres sebességnél három méterrel is megnőhet a féktávolság, ami az amúgy sem kevés balesetek számát tovább növelheti. Sokan az éjszakai órákban is autózni kényszerülnek, számukra még fontosabb időben elvégeztetni a cserét, hiszen mostanában már gyakorta fagypont körüli vagy alá süllyed a hőmérő higanyszála.

– Beindult-e már a szezon?

– Még nincs dömping, ezért is érdemes most jönni, mert így szinte várakozás nélkül, pillanatok alatt el tudjuk végezni a cserét. A nagy tumultus általában akkor kezdődik, amikor leesik az első hó. Ez a szokás valószínűleg az idén sem változik, ezért az előrelátóbbak már most felkeresnek bennünket e célból. Ha halogatják, az nem sok jóra vezet, mert a mi munkánk is zsúfolódik, ezért a hibaszázalék is nagyobb lehet.

– Az ügyfélnek kell hoznia a gumikat, vagy itt is megveheti?

– Mindkét változat él. Hozhatja magával, de nálunk is megveheti előzetes egyeztetés után. Ha szerencséje van, akár húsz perc alatt is itt lehet a négy új gumi.

– Melyek a menő márkák mostanában?

– A gyártók egyre több jó minőségű gumiköpenyt hoznak forgalomba. A döntés általában pénztárcafüggő. A drágábbak közül leginkább a Yokohama, a Michelin és Goodyear a menő, az olcsóbbakból a Saver, a Dunlop és a Prostor.

– Mennyibe kerül a négy kerék cseréje?

– A legolcsóbb, 13-as köpenyeknél 75–80, a legdrágább 16-osoknál 150 hrivnyára rúgnak a költségek. Ám a fentieket figyelembe véve, azt hiszem, ennyi pénzt mindenképpen megér, hogy az egész tél folyamán biztonságos legyen az autózás.

N. Sz.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó