2009. október 20., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 151. (823.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Egy éve virít a Rozmaring

Közel egy éve, hogy a Beregszászi járásban – a közigazgatás és a módszertani központ közös kezdeményezéseként – megalakult a Rozmaring folklóregyüttes.

– Az 55 főből álló folklóregyüttes a járás művelődési dolgozóiból jött létre – mondja érdeklődésünkre Halász László, a járási művelődési és turisztikai osztály vezetője. – Az alapelgondolás az volt, hogy egy olyan közösséget hozzunk létre, amely professzionalista módon őrzi és ápolja a Bereg-vidéki magyar hagyományokat, elsősorban a néptáncokat, a népdalokat, a népzenét és a különböző népviseleteket. A járás kultúrmunkásai profi táncosok, rendezők, koreográfusok, és úgy gondoltam, erre alapozva közös munkával megfelelő szakmai szinten tudnák ápolni és népszerűsíteni a régió hagyományait. Az is örömteli, hogy a társulatban több zenetanár is van, hiszen így a produkciókat élő zenével, illetve zenekari aláfestéssel mutatjuk be.

– Szűk egy esztendő után milyen tapasztalatok szűrhetők le?

– Megítélésem szerint a folklóregyüttes eddigi szereplései jól sikerültek. Bárhol lépünk fel, mindenütt nagy szeretettel fogadnak bennünket. És nemcsak a magyarlakta területekről kapunk meghívást. A csapat munkájára a megyei vezetés is felfigyelt, ennek köszönhetően több kárpátaljai rendezvényre is kaptunk felkérést.

Nehézséget okoz viszont a csoport utaztatása. Ahhoz, hogy mindenhová eljussunk, és minden meghívásnak eleget tegyünk, egy Ikaruszra vagy két kisebb autóbuszra lenne szükség. Bízunk abban, hogy idővel, támogatók segítségével ezt a problémát is meg tudjuk oldani.

A téli időszakban egy új tematikájú produkció színpadra vitelén szeretnének dolgozni. Fontosnak tartják a régióra jellemző szüreti néphagyományok megőrzését. Ám hogy a múlt eme gyöngyszemei valóban fennmaradjanak, alapos gyűjtőmunkára lesz szükség. Ehhez a járás valamennyi falujában fel akarják térképezni a szürethez kötődő régi táncokat, az énekeket, a tréfákat és egyéb szokásokat. Emellett céljuk a lakodalmas népszoká¬sok kutatása. A fellépéseiket idővel mobil díszletekkel szeretnék még látványosabbá tenni.

A népszokások rendszerezésével, valamint a fellépések háttéranyagának szerkesztésével Jancsi Angelikát bízták meg. A művelődési osztály módszerésze lapunknak elmondta: a járás valamennyi településén folyamatos a néphagyományokkal kapcsolatos adatgyűjtés, aminek köszönhetően több, már csak kevesek által ismert, régen elfeledett szokás is felelevenítésre kerülhet.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó