2009. október 20., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 151. (823.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kampány szabálytalan szabályokkal

Az ukrán belpolitikai csatározásokról, a korábbi választások boszorkánykonyhájáról már annyi rosszat elmondtak, hogy aligha érdemes ezeket még megfejelni. Mindez azért is felesleges, mert a külföldi megfigyelők a kampányok és a voksolások során általában nem találnak kirívó szabálytalanságokat. Minden bizonnyal van is ebben valami, legalábbis akkor, ha teszem azt, a honi történéseket az afganisztáni vagy éppen a közelmúltban lebonyolított oroszországi helyhatósági választásokhoz mérjük. Mindkét esetben már-már a szovjet időket idéző eredmények születtek. Afganisztán esetében pedig az is felmerült, hogy a csalások – kis túlzással – ENSZ-jóváhagyással történtek. A Putyin-párt pedig egyes kormányzóságokban és Moszkvában gyakorlatilag mindent vitt. A Kossuth Rádió tudósítója a helyzetet illusztrálandó például megemlítette, hogy abban a moszkvai szavazókörzetben, ahol a Jabloko elnöke és családja voksolt, az ellenzéki párt egyetlen szavazatot sem kapott...

Nos, Ukrajnában ez, így talán nem fordulhat elő. Ám, hogy errefelé sem a lovagi tornák kényes szabályai érvényesülnek a kampány és a szavazás alatt, azt a sajtóban megjelenő elemzések, egyes jelöltek akarva-akaratlan elejtett kijelentései is alátámasztják. A korteshadjárat kapcsán annyi feltételezés, annyi szám röpköd, hogy az ember hajlamos azt hinni, valami üzleti tranzakcióról van szó. Az köztudott, hogy a Központi Választási Bizottság előbb mintegy 1,3 milliárd hrivnyában határozta meg az elnökválasztás lebonyolítására fordítandó költségvetési összeget. Ezt később 1,7 milliárdra emelték, majd ebből lefaragtak néhány százmilliót.

Hogy ez a tili-toli igazából senkit nem érdekelt, annak több oka lehet. Az egyik minden bizonnyal az, hogy – természetesen nem hivatalos források szerint – az előző elnökválasztáson az egyik esélyes jelölt egymilliárd dollárt költött, mondjuk csak így egyszerűen: a kampányára. Állítólag – hála a pénzügyi és gazdasági válságnak – most összesen ennyit fordítanak majd a szavazók megnyerésére – állítja a Podrobnosztyi jól értesült elemzője, aki azt is tudni véli, hogy ezúttal kevesebbre számíthatnak a bértüntetők, csak úgy száz hrivnya körül kóstál majd egy szavazat, s jóval ritkább lesz a sztárokat felvonultató csinnadratta is.

Azt, hogy a harsogó szlogenek, a gyakorta furcsa észjárásra utaló óriásplakátok, a suttogó propaganda vagy a baksis hozzák-e meg a végső sikert, lehetetlen megjósolni, s még utólag is nehéz lesz eldönteni.

Szakértők szerint a tegnap hivatalosan is elrajtoló kampány egyáltalán nem lesz durvább, mint a napi politika. Persze, aki ismeri ezt, az bizony nem sok jóra számít.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó