2009. október 20., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 151. (823.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hír-Tár
Elkezdődött a választási kampány

Hétfőn hivatalosan is elkezdődött az elnökválasztási kampány, ami egészen január 15-ig tart, az államfőválasztás első fordulóját pedig két napra rá, azaz 2010. január 17-én tartják.

A pártok és politikai tömörülések november 6-ig jegyezhetik be saját jelöltjüket, de a független indulókra is ez a határidő érvényes, bár a kísérő jogi dokumentációk pótlására november 13-ig mód lesz. A Központi Választási Bizottságnak (CVK) legkésőbb november 18-án kell közölnie az államfőjelöltek végleges listáját. Az indulóknak hivatalos bejegyzésük után három nappal nyilvánosságra kell hozniuk a vagyoni helyzetükről szóló jelentést. November végéig kötelező felállniuk a választási bizottságoknak, az év végéig pedig minden választásra jogosult személynek el kell postázni a választási értesítőszelvényt.

Január másodikától a médiumoknak tilos közölniük a tárgyban készült bármiféle közvélemény-kutatás eredményeit. A nemzetközi szervezeteknek pedig január kilencedikéig lesz módjuk megfigyelőket delegálni az elnökválasztásra, ami január 17-én reggel 8 órától este 20 óráig (kijevi idő) tart majd.

Emlékeztetőül: a hazai és a külföldi szakértők egyetértenek abban, hogy Viktor Janukovics és Julija Timosenko között dől majd el az államelnöki poszt sorsa. Jelenleg a különféle felmérések a Régiók Pártja elnökének több mint ötszázalékos előnyét mutatják.

Csáky Pál maradt az MKP élén

Kulturális agressziónak nevezte a szlovák nyelvtörvényt Orbán Viktor, aki vendégként részt vett a Magyar Koalíció Pártjának hétvégi rimaszombati közgyűlésén.

Szülőföldünk, közösségünk számára századunkban a legnagyobb kihívásokat a globalizációs hatások, a demográfiai változások és az asszimiláció veszélyei jelentik – mutatott rá Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke. Az MKP programalkotó közgyűlésén tíz fejezetben foglalták össze a szlovákiai magyar nemzetrész megmaradásának és gyarapodásának két évtizedet felölelő, legfontosabb feladatait. Egyúttal a jelenlegi pártelnököt is megerősítették pozíciójában.

Néhány órával a tanácskozás után Ján Slota közleményében veszélyesnek minősítette Orbán Viktor beszédét, amellyel szerinte ismét Szlovákia területi egységét veszélyezteti.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó