2009. október 20., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 151. (823.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Mire hasznosítható a vadgesztenye?

Amikor a vadgesztenyefa lehullott leveleit és termésének tüskés gömbjeit csodáljuk, vagy felveszünk egy szép, formás gesztenyét, meg sem fordul a fejünkben, mekkora gyógyerőt rejt magában. Lássuk hát, mit készíthetünk otthon a vadgesztenye levéléből, magjából, kérgéből?

A fa kérge, levele, virága és magja is gyógyító hatással bír.

Kiegészítő kezelésként egyaránt hatásos vénás keringési elégtelenség és hajszálérgyengeség esetén. Az újabb kutatások igazolták az eszcin – a magból kivont érszűkítő – gyulladásgátló és fokozza a vénák tónusát.

A kéregben lévő eszkulin csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét, és növeli ellenállásukat. A vadgesztenye kérgét előszeretettel alkalmazzák napfényvédő szerekhez. Magvát egyes országokban a házi állatok takarmányához adják, keményítőt is készítenek belőle.

Bár a patikákban már többféle vadgesztenye alapanyagú termék kapható, azért jó, ha tudjuk, hogyan készíthetünk el egy teát, vagy ha szükséges, a sajgó, elnehezült lábainkra egy pakolást.

Tea készítése: három deciliter vízzel forrázunk le egy teáskanálnyi szárított vadgesztenyelevelet, majd nyolc-tíz perc elteltével szűrjük le. Mézzel édesíthető, de kismamáknak, májbetegeknek és gyermekeknek a fogyasztása nem ajánlott.

Pakolás készítése: egy deciliter negyven fokos pálinkához keverjünk két evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és két evőkanálnyi vadgesztenyelisztet, majd légmentesen zárjuk le és tíz napig állni hagyjuk. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk. Fájó, sajgó ízületekre alkalmazzuk bedörzsölő-szerként. Ha pépet szeretnénk pakoláshoz, akkor két evőkanálnyi vadgesztenyelisztet keverjünk össze két evőkanálnyi búzaliszttel, adjunk hozzá annyi kilenc százalékos étkezési ecetet, hogy kenhető péppé váljon. Fájó, sajgó ízületekre kiváló.

Ülőfürdő készítése: két evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és két evőkanálnyi vadgesztenyelisztet forrázzunk le három deciliter vízzel, majd nyolc-tíz perc múlva szűrjük le. A főzetet öntsük a fürdővízhez. Visszér, aranyér esetén jótékony kúra.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó