2009. október 20., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 151. (823.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Felkészítés az emelt szintű érettségire

Kárpátalján idén nyáron 10 770 fiatal választotta a tesztírást, ami egyben érettségi és felvételi is volt. Az 1090 magyar végzősből azonban nagyon kevesen, mindössze 634-en mertek vállalkozni arra, hogy emelt szinten tegyék próbára tudásukat. Az eredményeket már tudjuk, közel 50 százalékuk alulteljesített.

Az idei tanév még komolyabb próbatétel elé állítja diákjainkat. A tervek szerint a vizsgatesztek feladatait magyar nyelvre már nem fordítják le. Az illetékesek ugyanakkor szakszótárakat ígérnek. Sok szülő magántanárt fogad csemetéje mellé, de a foglalkozásokért kért összeget, amely egy idegen nyelvből órapáronként akár 10 dollár is lehet, nem mindenki tudja kifizetni.

A legtöbb főiskola és egyetem idén is indít felkészítő tanfolyamokat azzal a céllal, hogy sikeres tesztvizsga esetén a jelentkező hozzájuk nyújtsa be a felvételi kérelmét. Az Ungvári Nemzeti Egyetemen (UNE) is működik felkészítő kar. Munkatársai rendszeresen felkeresik a kárpátaljai magyar középiskolákat, ahol pályaválasztási szaktanácsadást, illetve az egyetemen választható negyvenkét szakirányról részletes beszámolót tartanak. Igény szerint információs napot szerveznek a beregszászi Európa–Magyar Házban, ahol az oktatásban történő változásokra, a továbbtanulási lehetőségekre hívják fel a figyelmet. Évente közel há¬romszázan választják a felkészítő tanfolyamokat. Ezek eredményességét jelzi, hogy a résztvevők 99 százaléka felvételt nyert az UNE-re.

A felkészítő kar munkatársai legutóbb a Kisdobronyi Középiskolában, a Nagydobronyi Református Líceumban és a Bátyúi Középiskolában jártak.

– Fakultánsunk kiemelt figyelemmel kíséri a magyar iskolák végzőseinek továbbtanulási szokásait, így második éve sikeresen működnek fiókintézeteink a Técsői Református Líceumban és a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumban – fejti ki Volodimir Mica professzor, a kar dékánja. – A mostani kiszállásunk célja egy újabb hasonló bázishelyszín kiválasztása volt. Mivel idén nyáron a református líceum kilenc tanulója látogatta az Ungváron szervezett tanfolyamainkat, majd tette le sikeresen az emelt szintű érettségit, arra gondoltunk, hogy Nagydobronyban is nyithatnánk fiókintézetet. A környező falvak középiskoláiból – Barkaszó, Kisdobrony, Bátyú és Eszeny – szintén jelentkezhetnek végzősök a tanfolyamra. Irina Filak docens – aki az egyetem magyar karán tanít – vállalkozott arra, hogy szombatonként kiutazik a településre, ahol ukrán nyelvből és irodalomból tart foglalkozásokat. A tanfolyam november 1-jén indul. Szeretném hozzátenni, hogy a tanfolyamok fizetettek, egy óra 4 hrivnyába kerül.

A kiszállás során kiderült, hogy a felkészítésre a legnagyobb igény a kisdobronyi tanintézetben mutatkozik. Ott ugyanis jövőre lesz az első kibocsátás, és ráadásul nehezíti a helyzetet, hogy a 9., 10., 11. osztályokban nincs ukrán szakos tanár.

– Az államnyelvet oktató pedagógusunk jelenleg szülési szabadságon van, és egyelőre a helyére senkit sem találtunk – mondja Bátori Ilona igazgató. – A továbbtanulni vágyók száma azonban nem elhanyagolandó. Már most sokan jelezték, hogy egyetemre vagy főiskolára akarnak felvételizni.

Volodimir Mica szerint a tesztvizsgára beígért szakszótárak nem jelentenek megnyugtató megoldást a magyar érettségizők számára.

– Még nyolc hónap áll rendelkezésre. Ezt mindenképpen ki kell használni, az általunk szervezett tanfolyamok során két ízben is tartunk próbatesztet, méghozzá ingyen. Megtanítjuk a diákokat minden olyan technikai fogásra, amelyek elengedhetetlenek az emelt szintű érettségin: a feladatlapok helyes használatára, a válaszlehetőségek kombinációjára stb. A magyar iskolák végzősei emellett Ungváron, az egyetem központi épületében szervezett tanfolyamainkat is látogathatják. Itt abból a nyolc tantárgyból készülhetnek fel, amelyet a jövő évi tesztvizsgára kijelöltek.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó