2009. október 20., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 151. (823.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Mi kerül a befőttesüvegekbe?

Hogy az idén télen mi kerül a befőttesüvegbe, több vidéken nagyban befolyásolta a nyári ítéletidő. Júniusban Beregszászban és néhány közeli településen a dió nagyságú jég akkora kárt okozott, amit a szőlő és a gyümölcsfák egyaránt megszenvedtek.

Vajon mégis mit tesznek el télire Bereg-vidék gazdasszonyai? Mint kiderült, az idén szép uborka-, paprika- és paradicsomtermés volt, ezért ez a sláger. Sokan raktak el paradicsomlét, adzsikát, savanyúságnak pedig uborkát.

– Mivel a jég szinte teljesen leverte a meggyet, a cseresznyét és a barackot, a tél folyamán sajnos ezeket a gyümölcsöket nemigen lesz alkalmunk megízlelni. A sérült barackból esetleg lekvárt tudtunk főzni. Viszont bőven termettek a szilvafélék. Volt eper és málna is. Hosszú évek után idén végre sikerült szilvalekvárt főznünk. Most érik a kétszer termő málna, de azt már csak cukorral lehet eltenni a mélyhűtőbe – mondja Nagy Mária beregszászi háziasszony, aki erre a hétre tervezi a karalábé és a sárgarépa betakarítását. – Még maradhatnának a földben, de ha talaj menti fagyok lesznek, az nem használ a zöldségeknek – teszi hozzá.

Ahol az időjárás nem tett kárt az üvegbe valókban, ott szinte minden gyümölcsből és zöldségből elraktak télire. A nagyszőlősi járási Mátyfalván élő Bacsi Katalin percekig sorolta, miket konzervált.

– Az egész család nagyon szereti a savanyúságot, ezért elsősorban padlizsán, uborka, paradicsom került az üvegekbe csalamádé formájában. Olajos-mézes paprikát is tartósítottam. Az idén először készítettem szilvát ecetesen. Az üveget jól megraktam szilvával, majd ecetet öntöttem rá, fahéjjal és cukorral szórtam le. Meglátjuk, milyen lesz? Rossz nem lehet, télen pedig minden vitaminra szükség van. Sokféle lekvárt is befőztem – szeder, málna, feketeribizli, barack és következik a birsalma.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó