2009. október 17., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 150. (822.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ukrajna karnyújtásnyira a vb-től

A szerdai labdarúgó vb-selejtezők után az afrikai kivételével mindegyik zónában eldőlt, hogy mely csapatok jutottak ki a jövő évi tornára, illetve mely válogatottak játszhatnak pótselejtezőt. Az ukrán csapat Anglia bravúros legyőzése után teljesítette a kötelezőt, 6–0-ra lelépte Andorrát, s a második helyen végzett. Ezzel életben tartotta esélyeit, hogy 2006 után ismét vébén szerepeljen. Magyarország 4. lett csoportjában, és nem jutott ki. Erwin Koeman válogatottjának 18 hónapja vegyes képet mutat, de azért a hollanddal elértek néhány olyan eredményt, amire korábban hiába vártak.

Európában a az utolsó forduló előtt már csak két kiadó hely volt. Svájc az Izrael ellen elért döntetlennel biztosította részvételét, míg Szlovákia a Lengyelországban elért győzelemmel váltotta meg repülőjegyét Dél-Afrikába. Az utolsó körben biztosította be a pótselejtezőt érő második helyét Szlovénia, de ami ennél is sokkal lényegesebb, hogy Ukrajna is. Sevcsenkóék tehát készülhetnek a novemberi pótselejtezőre, a sorsolást hétfőn tartják. A lehetséges ellenfelek: Oroszország, Portugália, Görögország és Franciaország.

– Mindent összegezve elmondhatjuk, nem volt könnyű csoportunk, ám helytálltunk és tovább él a remény, hogy négy év után ismét kijutunk a vb-re – kezdte a Sevcsenko, Huszev, Rokickij, Szeleznyov, Jarmolenko és Lima öngóljával 6–0-ra megnyert találkozó utáni értékelését Olekszij Mihajlicsenko szövetségi kapitány. – Az első akadályt sikeresen vettük, ám most nincs idő az ünneplésre, hisz egy újabb vár ránk. Remélem, az utóbbi selejtezőfordulók sikerei erőt és önbizalmat adtak a játékosoknak. Nem hinném, hogy az angoloknál lenne nehezebb ellenfelünk a playoffban. Várjuk a sorsolást – húzta alá Mihajlicsenko.

A magyar labdarúgó-válogatott a koppenhágai Parken-stadionban játszotta utolsó mérkőzését a 2010-es világbajnoki selejtezősorozatban. Az első félidőben az 1. csoportot már az utolsó forduló előtt megnyerő Dánia játszott fölényben, gólt mégis a magyarok szereztek a 35. percben Buzsáky Ákos révén. A második játékrész már kiegyenlítettebb játékot hozott, újabb gólt azonban nem, így a magyar válogatott a 4. helyen, győzelemmel zárta a sorozatot.

Kisebb botrány zavarta meg a magyar csapat mérkőzést megelőző utolsó óráit, mivel a keretből is kimaradó Gera Zoltán otthagyta társait, és visszautazott Londonba. A válogatott középpályás bevallása szerint az elmúlt hónapokban többször is érezte, hogy nem bízik benne a kapitány. A lisszaboni meccs értékelése után véleménykülönbség alakult ki a vele szemben kritikát megfogalmazó szakvezető és Gera közt. A Fulham futballistája bejelentette: a továbbiakban nem tekinti magát kerettagnak. Ugyancsak lemondta a válogatottságot Babos Gábor huszonhatszoros válogatott kapus, aki a Dánia elleni találkozó után jelentette be döntését.

– Nagyon szép sikert értünk el, mindenki tudása legjavát nyújtotta, futballistáink százszázalékos teljesítménye győzelmet eredményezett a csoportelső otthonában, ahol a három pont megszerzése mindenki számára nagy bravúr – nyilatkozta a mérkőzés után Erwin Koeman szövetségi kapitány. – Ebben a csoportban tizenhat pontot szerezni jelentős eredmény, és a magyar válogatottnak ez sikerült. Kár, hogy ez csak a negyedik helyre volt elég... – mondta a holland szakember.

1986 óta másodszor zárta pozitív mérleggel aktuális selejtezősorozatát a magyar válogatott. 1998-ban Csank János csapata 2. lett, azóta Erwin Koeman válogatottja az első, amely több meccset nyert, mint amennyit elveszített (5–1–4). Az elmúlt 24 évben 6–6 vb- és Eb-selejtezősorozatban volt érdekelt a csapat, most ugyanott végeztek, ahol korábban is legtöbbször: a negyedik helyen. A mostani szereplés minden szempontól óriási előrelépés a legutóbbi sorozat után, amikor 4 győzelemmel és 8 vereséggel a 6. helyen végzett a válogatott.

KISZó-összeállítás

Az európai selejtezők utolsó fordulójának eredményei:

1. csoport: Portugália – Málta 4–0, Svédország – Albánia 4–1, Dánia – MAGYARORSZÁG 0–1. Végeredmény: 1. Dánia 21 pont, 2. Portugália 19, 3. Svédország 18, 4. MAGYARORSZÁG 16, 5. Albánia 7, 6. Málta 1.

2. csoport: Svájc – Izrael 0–0, Lettország – Moldova 3–2, Görögország – Luxemburg 2–1. Végeredmény: 1. Svájc 21 pont, 2. Görögország 20, 3. Lettország 17, 4. Izrael 16, 5. Luxemburg 5, 6. Moldova 3.

3. csoport: Lengyelország – Szlovákia 0–1, Csehország – Észak-Írország 0–0, San Marino – Szlovénia 0–3. Végeredmény: 1. Szlovákia 22 pont, 2. Szlovénia 20, 3. Csehország 16, 4. Észak-Írország 15, 5. Lengyelország 11, 6. San Marino 0.

4. csoport: Németország – Finnország 1–1, Azerbajdzsán – Oroszország 1–1, Liechtenstein – Wales 0–2. Végeredmény: 1. Németország 26 pont, 2. Oroszország 22, 3. Finnország 18, 4. Wales 12, 5. Azerbajdzsán 5, 6. Liechtenstein 2.

5. csoport: Bosznia-Hercegovina – Spanyolország 2–5, Törökország – Örményország 2–0, Észtország – Belgium 2–0. Végeredmény: 1. Spanyolország 30 pont, 2. Bosznia-Hercegovina 19, 3. Törökország 15, 4. Belgium 10, 5. Észtország 8, 6. Örményország 4.

6. csoport: Andorra – UKRAJNA 0–6, Kazahsztán – Horvátország 1–2, Anglia – Fehéroroszország 3–0. Végeredmény: 1. Anglia 27 pont, 2. UKRAJNA 21, 3. Horvátország 20, 4. Fehéroroszország 13, 5. Kazahsztán 6, 6. Andorra 0.

7. csoport: Románia – Feröer-szigetek 3–1, Litvánia – Szerbia 2–1, Franciaország – Ausztria 3–1. Végeredmény: 1. Szerbia 22 pont, 2. Franciaország 21, 3. Ausztria 14, 4. Litvánia 12, 5. Románia 12, 6. Feröer 4.

8. csoport: Olaszország – Ciprus 3–2, Bulgária – Grúzia 6–2, Írország – Montenegró 0–0. Végeredmény: 1. Olaszország 24 pont, 2. Írország 18, 3. Bulgária 14, 4. Ciprus 9, 5. Montenegró 9, 6. Grúzia 3.

A csoportelsők biztos résztvevők, míg a másodikak pótselejtezőn harcolnak a kijutásért. A négy párharc győztese csatlakozik a vb mezőnyéhez. Az első mérkőzésekre november 14-én, a visszavágókra 18-án kerül sor. A sorsolás előtt a FIFA világranglistáján a négy legelőkelőbb helyen álló válogatottat kiemelik.


További vb-indulók:

Afrika: Dél-afrikai Köztársaság (rendező jogán), Elefántcsontpart, Ghána. A fekete kontinensen novemberben 14-én még lesz egy forduló, a jelenlegi állás szerint Algéria, Tunézia és Kamerun áll továbbjutó helyen.

Ázsia: Ausztrália, Japán, Koreai Köztársaság, Koreai NDK.

Dél-Amerika: Brazília, Chile, Paraguay, Argentína.

Észak- és Közép-Amerika: Mexikó, Egyesült Államok, Honduras.

A dél-amerikai ötödik helyezett (Uruguay) a CONCACAF-térség negyedik helyezettjével (Costa Rica), míg az ázsiai ötödik (Bahrein) az Óceániában győztes Új-Zélanddal találkozik a részvételért. Bahrein az első meccsen otthon gól nélküli döntetlent játszott Új-Zéland ellen.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó