2009. október 17., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 150. (822.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szélrózsa
Mindkét félnek ártott a vita

A volt szlovák külügyminiszter szerint Szlovákia és Magyarország vitájának kiéleződése a nyelvtörvényről mindkét állam jó hírének kárt okozott. "Az Európai Unióban az a benyomás alakult ki, hogy valamiféle rendkívüli csodabogarakról van szó, akik szomszédos országokként nehezen keresik az utat a probléma megoldásához" – jelentette ki Ján Kubis abban az interjúban, amelyet a Pravda című független pozsonyi napilap közölt. Úgy véli: Szlovákiának a nemzetközi fórumokon ugyan sikerült megvédenie a nyelvtörvényt, de politikai szempontból nem mindig járt el százszázalékosan.

A Szécsényben tartott szlovák–magyar kormányfői találkozót a diplomata pozitívan értékeli. "Olyan szükséges közös jelzést adtak le, hogy képesek vagyunk tisztázni a dolgokat, és képesek vagyunk eltávolítani az akadályokat" – jegyezte meg. Ami pedig Sólyom László révkomáromi látogatásának megakadályozását illeti, úgy látja, hogy a szlovák fél helyesen járt el. Megjegyezte: talán meg lehetett volna próbálni az európai uniós partnerek bekapcsolását a magyar fél meggyőzésébe arról, hogy tekintsen el a látogatástól. "Szlovákia helyesen járt el, amikor az adott helyzetben meghúzta a piros vonalat" – szögezte le Kubis.

Vajdaság autonóm

Egeresi Sándor, a Vajdasági Képviselőház elnöke szerint Vajdaság autonóm, akár statútummal vagy anélkül. Szerinte "az ezt övező politikai játékok nem cáfolhatják meg a valóságot..., mert tény, hogy Vajdaság autonómiája tényleg létezik statútummal és nélküle is". Az alapdokumentumot a Tartományi Képviselőházban a kormánykoalíció 89 szavazatával fogadták el tavaly októberben és a következő nap már eljuttatták a szerb parlamentnek, hogy az 90 napon belül nyilatkozzon róla. Azonban még a mai napig sem tűzte napirendre. Egeresi rámutatott, hogy a szerb parlament Vajdaság Statútumával kapcsolatosan túllépett minden alkotmányos határidőt.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó