2009. október 17., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 150. (822.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Jó bornak is kell a cégér!
Válsághelyzetben a reklámpiac

Kárpátalján közel húszszázalékos visszaeséssel számol idén a reklámpiac. Az elemzők szerint országosan ennél is nagyobb lesz a recesszió. Olyan hanyatlásról van szó, amit eddig soha nem tapasztalt a szakma. A gazdasági válság és a nemzeti valuta értékvesztése miatt a negatív hatások elől ez a terület sem menekülhet. A reklámbevételek rovására megy, hogy ebben az évben már nincs olyan méretű esemény – hacsak az elnökválasztási kampányt nem tekintjük annak –, amely fokozhatná a hirdetői kedvet. A termelőipar és a gazdaság többi területén is sokkal inkább a visszahúzó tényezők dominálnak.

– A reklámpiac bevételei azt követően kezdtek esni, hogy a válság hatására az ügyfelek csökkentették erre fordított kiadásaikat – adta a magyarázatot kérdésünkre Szvitlana Zirjanova, az ungvári Shark reklámügynökség menedzsere. – A költségek lefaragása elsősorban a kisebb cégeket sújtotta. Ennek hatására Ungváron már egyetlen olyan ügynökség sincs, amely kimondottan csak médiareklámmal foglalkozna, mert a rendkívül lecsökkent bevételekből egyszerűen nem tudja fenntartani magát. A hirdetések száma ugyanis mintegy a tizedére csökkent az elmúlt évhez képest. A még életben maradtak több lábon állnak, nem igazán arculatukba illő tevékenységeket is kénytelenek felvenni a palettára. Egyébként keményen érzékelhető a piac koncentrálódása, a kisebb cégek ma már alig áldoznak reklámra, csak a nagyobb vállalkozásoktól számíthatunk bevételekre, ám azok is százszor meggondolják, érdemes-e reklámba fektetniük a jelenlegi gazdasági körülmények között, amikor egyre inkább eluralkodik a pénztelenség.

A jelek szerint szemmel látható a nyomtatott sajtó térvesztése, illetve az internet felfutása. A lapok csökkenő olvasottsága mellett a recesszió tovább gyengítette az amúgy viszonylag drága médium piaci pozícióját. Félő, hogy egyhamar nem is kerül ki a negatív spirálból. Az internet viszont máris a harmadik legnagyobb médiummá nőtte ki magát. A nyomtatott sajtó esetében a magazinpiachoz kötődő várakozások a kedvezőbbek, a napilapoknál a többség további esést vár.

– Munkácson még ma is napvilágot lát két reklámújság, amelyek ingyenes terjesztésűek, tehát nem saját forrásból kell fenntartani magukat. Mi viszont teljesen önfenntartóak vagyunk – állítja Liana Cifra, a megyeszékhelyen teljhatalmú, hetente megjelenő Afisa reklámújság hirdetési igazgatója. – Nyereséggel működünk még ilyen körülmények között is, ami felméréseink szerint mindenekelőtt szerkesztési elveinknek köszönhető. Lapunk témákra bontva több fejezetből, részegységből áll, tehát nem ömlesztve helyezzük el a reklámokat, hanem rendszerbe szedve. Így az olvasónak nem kell keresgélnie, azonnal az őt érdeklő részt veheti ki az összefogó borítólapból. Árainkat a válság körülményei miatt csökkenteni kényszerültünk, ám még így sem vagyunk veszteségesek. A közelgő elnökválasztási kampánnyal kapcsolatos hirdetések tovább növelhetik bevételeinket.

A televíziónál az előrejelzések szerint idén legalább 20–22 százalékos lesz a visszaesés, míg a nyomtatott sajtó ötödével-hatodával kasszírozhat kevesebbet mint tavaly. Noha a rádió hallgatottságában számottevő változás nincs, ez sem számíthat sok jóra. Igaz, más és más a helyzet a magán-, illetve az állami finanszírozású társaságoknál. Míg az országos kereskedelmi rádiók és tévék bevételei mindössze két százalékkal bővültek, a kábelcsatornáké huszonöttel.

– Szabott reklámidővel dolgozunk. Ezt a jelenlegi médiatörvény óránként tizenkét percben maximálja – mondta el Kulin Zoltán, a megyei állami rádió- és televíziótársaság vezérigazgató-helyettese. – A percenkénti 513 hrivnyás díjtételből többszöri megjelenés esetén 10–20 százalékos kedvezményt adunk ügyfeleinknek. Ennek ellenére nincs tolongás. Tavalyhoz képest közel a felére esett vissza a reklámok mennyisége. Az elmúlt egy-két hónapban némi fellendülés tapasztalható, ami kétségtelenül a közelgő elnökválasztásnak köszönhető.

A rendelkezésre álló idei adatok szerint az országos rádió- és tévétársaságok árbevételei 33 százalékkal estek vissza az előző év hasonló hónapjaihoz képest, amit a gazdasági válság mellett az autóipar és a banki szektor hanyatlása idézett elő. A teljes reklámpiac előreláthatóan csak 2014-re éri el a 2007-es szintet.

Hogy mit tartogat még 2009? Erre a közelgő elnökválasztási kampány esetleges jótékony hatása ellenére nehéz válaszolni, mindenekelőtt Ukrajna kiszámíthatatlan gazdasági helyzete miatt. Még a legoptimálisabb, örökké mosolygó, minden pohár félig tele típusú szakértők szerint is jelentős visszaesés várható. De vajon mennyi ez a jelentős? Az utolsó három hónap eredményei ugyanis némi javulást mutatnak, ami azonban nem jelenti azt, hogy minden rendbe jött, innen már csak fölfelé vezethet az út.

A borúlátó előrejelzések ellenére a hazai elemzők már látni vélik a fényt az alagút végén. Szerintük jövőre fordul a kocka, s újra felszálló ágba kerül a piac. A kilábalás azonban hosszú folyamatnak ígérkezik: 2010-ben még legfeljebb kétszázalékos plusz remélhető, majd 2011-ben jöhet valamivel nagyobb, mintegy öt százalék körüli bővülés.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó