2009. október 17., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 150. (822.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Óvóhelyből borospince

A Beregvidéki Múzeum 2002 márciusában nyílt meg. Mindmáig a Bethlen Gábor erdélyi fejedelem 1629-ben, történelmi falakra épített, a későbbi korokban pedig többször átépített kastélyában működik. Több ezer, időrendbe helyezett, értékes tárggyal ismerkedhet meg az ide érkező látogató. Ám nem könnyű fenntartani a csekély költségvetésű intézményt. A múzeum igen sok megoldatlan problémával küszködik.

– Néhány nappal ezelőtt végre megkaptam a 158 négyzetméternyi, három részből álló pincehelyiséget, amely közvetlenül a három kiállítóterem alatt található. Mivel eddig helyben erre még nem volt lehetőségem, ezért más határontúli könyvtárakban kutakodtam. A pince nem 1629-ben, hanem sokkal korábban, még az 1300-as években épült és dominikánus rendi kolostorként funkcionált. Nagyon örülök, hogy ezt a történelmi helyiséget hamarosan bárki felkeresheti, ugyanis nem hiszem, hogy Kárpátalján, sőt akár még Ukrajnában is olyan sok 700 éves múzeum lenne – mondja Sepa János, a Beregvidéki Múzeum igazgatója, miközben körbevezet a pincehelyiségben.

– Mi kap majd itt helyet?

– Régi álmom, hogy egy szőlészeti-borászati múzeumot alakítsak ki. Nagy jelentősége lenne, ugyanis annak idején, amikor II. Rákóczi Ferenc elhagyta Beregszászt, a következőket mondta: "Csak a kerekemet, kalmáromat sajnálom..." Bethlen gróf udvara a kerek heggyel szemben található, s onnan szállították ide a jóféle borokat. A szovjet érában a pince óvóhelyként működött, a függetlenség után pedig egy jótékonysági szervezet raktára volt.

Sajnos nagyon rossz állapotban van, sokat kell majd kilincselnem a felújításáért. Anyagi támogatást az ukrán államtól nem nagyon remélek, inkább a pályázatokban bízom. Remélem, akad olyan alapítvány, amely szívügyének tekinti a 700 éves helyiség renoválását. Ezenkívül – mivel én is tagja vagyok a Beregszászi Szent Vencel Borrendnek – szeretném felkérni a lovagokat, hogy támogassák elképzeléseimet.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó