2009. október 17., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 150. (822.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A mellrák nem halálos ítélet

Világszerte október a mellrák elleni harc hónapja. Megyénkben is több rendezvényen foglalkoznak a témával, felhívják a figyelmet a megelőzés, a korai felismerés fontosságára. Az egészségügyi főosztály sajtóklubjában Andrij Ruszin, a megyei onkológiai gondozó főorvosa, valamint Natalja Saulszka, a Kárpátaljai Amazonok társadalmi szervezet elnöke ismertette a betegséggel kapcsolatos problémákat.

A főorvos elemzésében kiemelte, a kór elleni harcban a legnagyobb gondot az okozza, hogy a nők túl későn fordulnak orvoshoz. Sajnos minden negyedik páciens a betegség végső stádiumában kerül szakemberhez, amikor a kór már elhatalmasodik rajta, s a kezelés igen költséges, esetleg eredménytelen.

– Hogy érthetőbb legyen: az első stádiumban 85, a másodikban 66, a harmadikban 41, a legsúlyosabb negyedik stádiumban pedig mindössze 10 százaléknyi reménye van az illetőnek az ötéves túlélésre – hívta fel a figyelmet az onkológus, aki azt is elmondta, hogy Ukrajnában 10–20 százalékkal alacsonyabb a túlélési statisztika, ami elsősorban az elavult kezelési módszerekre, a rossz finanszírozásra vezethető vissza. A nehézségek ellenére pozitív előrelépésről is beszámolt a főorvos. Végre befejeződött a megyei gondozó rekonstrukciója, ahol október folyamán új, mamológiai osztály nyílik. S már a jövő héten megérkezik az az 1 millió 700 ezer hrivnyás korszerű mamográf, melyet az AVON vállalat felajánlásából, a rózsaszín szalaggal jelölt termékei eladásából befolyt összegből sikerült beszerezni. Elvégezték Ungváron az első laparoszkópos petefészek- és mellműtétet, mely módszer nagyban lerövidíti a gyógyulási időt.

Az országban évente 16 ezer új megbetegedést regisztrálnak. A megyei gondozóban 300 pácienst kezelnek. A mellrák ma a nők leggyakoribb onkológiai betegsége. A megelőzés elsősorban az ő felelősségük, a gyakorlat ugyanis azt mutatja, tízből kilenc esetben maguk fedezik fel az elváltozást, vélik a szakemberek.

A rehabilitációs folyamat a gyógyulás nagyon fontos részét képezi, amiben elengedhetetlen a páciens családjának, valamint a már felépült társak támogatása. Ebben nagy szerepe van évek óta a Kárpátaljai Amazonok szervezetnek (elérhetőség: 0635930880), melynek tagjai a jogi tanácsadástól kezdve az inplantátumok beszerzésén át a mindennapos tornagyakorlatokig hatékonyan segítik betegtársaikat – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó