2009. október 17., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 150. (822.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ad-e újabb hitelt az IMF?

A héten Kijevben tárgyalt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, amely ajánlatot tesz arra, hogy folyósítsák-e Ukrajnának a tavaly jóváhagyott készenléti hitel újabb részletét.

A The Wall Street Journal internetes oldalán ezzel kapcsolatban megjelent cikke szerint rendkívül nehezen zajlottak a tárgyalások. Ennek oka elsősorban az igen feszült belpolitikai helyzet a jövő év eleji elnökválasztások előtt. A megszólaltatott elemzők szerint ugyanakkor az IMF valószínűleg folytatja az együttműködést Ukrajnával, de nem kizárt, hogy elhalasztja az esedékes részlet folyósítását. Viktor Juscsenko államfő hivatala reagálásában az aggodalmát fejezte ki, hogy Ukrajna esetleg nem kapja meg a soron következő részletet. Ezért a kormányt teszi felelőssé, mert az IMF-fel szemben vállalt kötelezettségei közül számosat nem teljesített. A Julija Timosenko vezette kabinet válaszul az elnököt, valamint a parlamenti munkát megbénító ellenzéket okolja azért, hogy nem sikerült meghozni a szükséges döntéseket.

Az államfő különösen ostorozza Julija Timosenkót azért, hogy október 1-jétől sem emelték a földgáz árát. Annak ellenére, hogy erre tett ígéretet a kormány az IMF-nek és az EU-nak is a hitelekért cserébe. A kormány korábban azt közölte, hogy szeptember 1-jén a lakossági gázárakat, októbertől pedig a közüzemi árakat emeli 20–20 százalékkal. A földgáz árának emelése volt az egyik feltétele annak, hogy az IMF és az EU tavaly novemberben jóváhagyta a 16,4 milliárd dolláros, illetve az 1,7 milliárd dolláros készenléti hitelt Kijev számára. Elemzők szerint azonban esély sincs arra, hogy gázáremelést hajtana végre a kormány a január 17-re kitűzött elnökválasztások előtt.

Az IMF és az EU azért követelte a földgáz árának az emelését, hogy mérséklődjön a Naftogaz állami gázipari cég hatalmas vesztesége. A Naftogaz generálja az idei államháztartási hiány közel harmadát. A cég komoly vesztesége abból ered, hogy éveken át alacsonyabb áron értékesítette hazai vásárlóinak az orosz földgázt, mint amennyiért vásárolta.

Hrihorij Nemirja miniszterelnök-helyettes ugyanakkor a szakszervezetekhez közel álló Viktor Janukovics vezette Régiók Pártját hibáztatja a gázáremelés elmaradásáért. A szakszervezeteknek egy bírósági ítélettel sikerült ugyanis elérniük a drágulásról szóló kormánydöntés felfüggesztését. Ugyanakkor elfeledkezik arról, hogy korábban maga a kormányfő ígérte meg, hogy nem emelik a "kék láng" árát.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó