2009. október 17., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 150. (822.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Optimizmussal fűtött radiátorok

Tizenötödikével hivatalosan is elkezdődött a fűtési idény. Bár a kárpátaljai lakosság túlnyomó többsége már nem figyel erre a dátumra, hiszen akkor fűt be, fordítja el a berendezés kapcsolóját, amikor fázik. Az óvodák, a tan- és egészségügyi intézmények "lakói" viszont ezekben a napokban buzgón tapogatják a fűtőtesteket, hogy melegednek-e már, hiszen rájuk továbbra is érvényes a kettős szabály. Egyrészt október közepe van, másrészt: abban az esetben, ha három egymást követő napon át nyolc fok alá süllyed a napi középhőmérséklet, kötelező a fűtés. Mindkét kritériumon túl vagyunk. Az illetékesek, a fűtők is így érzik-e?

– A megyeszékhely összes tömbháza lekapcsolódott a központi fűtési rendszerről. Vagy saját kazánházzal rendelkeznek, vagy az egyéni fűtést alkalmazzák az ott lakók. Akinek ennek beszereltetésére nem volt pénzük, azok fagyoskodnak vagy villannyal, rosszabb esetben gázzal fűtenek, amely életveszélyes is lehet – közölte szerkesztőségünkkel Dmitro Petrina, az Uzs-Teplo kommunális vállalat vezetője. – Saját fűtőházat üzemeltet a közintézmények, óvodák, iskolák és kórházak többsége is, akik egyedül oldják meg a fűtési gondjaikat. Akik még nem építették meg a kazánházat és nem léptek ki a rendszerünkből, azokat mi fűtjük. Még mindig nehéz anyagi helyzetben van a vállalatunk, de megtaláltuk a módját, hogy e hónap végéig zökkenőmentes legyen a szolgáltatásunk. Reméljük, ez a téli hónapokban is így lesz.

Munkácson a tizennégymillió hrivnyás törlesztési hátralék ellenére a közintézményekben mindenütt fűtenek.

– Amint azt a hónap elején ígértük, a központi fűtési rendszerből még ki nem lépő 205 panelház mindegyikében ma már meleg van – nyilatkozta tudósítónknak Igor Zapoticsnij, a munkácsi városi lakásgazdálkodási hivatal vezetője. – A további üzemeltetés akadálya az lehet, ha a még mindig jelentős lakossági tartozások miatt a víz- és villamos művek beszüntetik szolgáltatásaikat. Az óvodák, iskolák és kórházak esetében ez nem fordulhat elő, azokat kötelezően fűtjük a városi költségvetés számlájának a terhére.

Információink szerint Beregszászban és környékén sincs gond a fűtéssel. Az intézmények többsége, két iskola kivételével, engedélyt kapott a fűtőrendszer beindítására. Rajtuk múlik, mikor kezdik az üzemeltetést.

– Amennyire én tudom, mindenütt éltek a lehetőséggel, amire egyébként a polgármesteri hivatal október 14-i rendelete is kötelezi az érintetteket. Egyik szóban forgó intézménytől sem kaptunk visszajelzést, hogy problémák lennének – jelezte Volodimir Babak, a Zakarpatgaz Rt. beregszászi részlegének vezetője.

Csapon a városi tanács döntése értelmében már október 13-án elkezdődött a fűtési idény, tájékoztatta lapunkat Halina Car polgármester. A megyei jogú város közintézményeit ellátó kazánházak mindegyikében megindult a hőszolgáltatás. Fűtenek az iskolákban és az egészségügyi intézményekben, illetve az óvodákban is melegek a fűtőtestek.

Gond van viszont a lakossági hőszolgáltató rendszerrel. A tömbházak lakásainak jelentős része ugyanis áttért az egyéni fűtésre. A kontár módon elvégzett szerelési munkák során azonban sok helyen megsértették a központi rendszert. Ezért hiába indult meg a fűtés, műszaki okokból hidegek a radiátorok a távszolgáltató rendszerben maradt lakásokban. A polgármester szerint napokat vesz igénybe, míg a hibákat helyrehozzák.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó