2009. október 17., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 150. (822.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Megszépült a derceni óvoda

Dercenben évekig nem üzemelt az óvoda. Az épület állaga pedig fokozatosan romlott.

– Kivert ablakok, megrongált ajtók. Ez a látvány fogadta az ide érkezőt hét évvel ezelőtt – emlékszik vissza Bíró Larisza, az intézmény vezetője. – A nulláról kellett kezdenünk. Talán még egy új objektumot is könnyebb lett volna felépíteni, mint újjávarázsolni ezt a lepusztult, harmincéves épületet. Csak annyi pénzzel indultunk neki, amiből egy nagytakarításra futotta. A polgármesteri hivatal akkor úgy döntött, egy nagyobb földterület értékesítéséből befolyt pénzből támogat bennünket.

A június közepén elkezdett munkálatok néhány hete fejeződtek be, tudtuk meg a vezetőnőtől. Szerencsére sokáig kitartott a jó idő, így nem kellett bezárni az intézményt. A gyerekek egész nap a szabadban lehettek.

– Felújítottuk a teljes szennyvízhálózatot, korszerű műanyag nyílászárók kerültek a régiek helyére – sorolja. – A fűtést még a múlt évben bevezettük. Elektromos árammal működik a rendszerük, ami beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Nagyszabású belső átalakításokra is sor került. Nemes vakolattal és csempével vontuk be a falakat, laminált padlót raktunk le.

Ám mint kiderült, a felújítás nem oldotta meg minden gondjukat. Egyre több kérvényt kell elutasítaniuk helyhiány miatt. Az ideálisnak tartott 15–20 fős csoportok helyett közel harminc aprósággal foglalkozik egy-egy óvónő.

– Hét évvel ezelőtt 66 gyerekkel kezdtünk, most 94-ről gondoskodik 21 fős kollektívánk. Kilenc óvónő, egy zenetanár és a műszaki személyzet megtesz minden tőle telhetőt, hogy az apróságok a legjobb ellátásban részesüljenek.

Az elértekben nagy szerepük van a szülőknek, igen sok önkéntes munkát vállaltak, teszi hozzá Bíró Larisza. A lépcsőház rendbe tételéből is kivették a részüket. Sok segítséget kaptak a járási állami közigazgatástól. Az étkezést pedig a szülők hozzájárulásából és a helyi költségvetésből finanszírozzák.

– A polgármester, Máté Gyula és a község tiszteletese, Zsukovszky Miklós a játékok beszerzésében jártak közben – mondja. – A játékudvarra pályázaton nyertük a pénzt, hasonlóképpen jutottunk mosógéphez és hűtőhöz. A bútorokra beadott pályázatunk most van elbírás alatt, ha minden igaz, novemberre meglesz az eredmény.

Varga Márta

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó