2009. október 17., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 150. (822.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Káosz Bukarestben

Klaus Johannis, Nagyszeben német polgármestere helyett a román jegybank elnökének tanácsadója alakíthat kormányt Romániában. Ezzel fennmaradhat a patthelyzet a román belpolitikában, mivel a parlamenti többségben lévő ellenzék – beleértve a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) is – a nagyszebeni politikust támogatta volna.

Traian Basescu államfő maga jelentette be azon szándékát, hogy Lucian Croitorut, a román jegybank elnökének tanácsadóját bízza meg kormányalakítással. Az államfő e döntésével elutasította a három ellenzéki alakulatnak, vagyis a Szociáldemokrata Pártnak (PSD), a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) és az RMDSZ-nek a közös javaslatát, amelynek értelmében Klaus Johannist, Nagyszeben németajkú polgármesterét támogatták volna.

Traian Basescu szerint most a gazdasági válság kezelése a legfontosabb feladat, ezért van szükség egy pénzügyekben jártas, közgazdász végzettségű szakemberre, aki nagy tapasztalatokkal rendelkezik a nemzetközi pénzügyi intézményekkel való kapcsolattartásban is. Az államfő szerint ugyanis részben ettől függ, hogy Románia lehívhatja-e a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió által nyújtott hitel októberi, novemberi és decemberi részleteit. Ha ez nem sikerül – vallja Basescu –, könnyen megtörténhet, hogy a béreket és a nyugdíjakat sem tudják majd kifizetni.

Crin Antonescu, a PNL elnöke Basescu bejelentése után rögtön reagált, s az ellenzéki pártok nevében felelőtlennek nevezte az elnök döntését, amely – mint fogalmazott – csak hozzájárul a politikai válság elhúzódásához. Bukaresti megfigyelők szerint egyelőre fennmarad a patthelyzet a romániai belpolitikában. A megbízott miniszterelnöknek ugyanis tíz napon belül kellene parlamenti többséget összekovácsolnia saját kormányprogramja köré, márpedig a Johannist támogató három párt jelenleg 65 százalékos többséget alkot a törvényhozó testületben. Ha a parlament két háza – a képviselőház és a szenátus – nem szavaz bizalmat neki, az államfőnek új személyt kell kijelölnie, és a procedúra elölről kezdődik. Ha egymás után két megbízott miniszterelnök vall kudarcot, az államfő feloszlathatja a parlamentet, és előrehozott választásokat írhat ki. Csakhogy erre nem kerülhet sor a november 22-én és december 6-án tartandó kétfordulós államfőválasztás előtt.

Az újabb romániai belpolitikai krízist Emil Boc korábbi kormányfő távozása idézte elő, aki megbukott a vele szemben kezdeményezett bizalmatlansági indítvány során.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó