2009. október 15., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 148.-149. (820.-821.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Októberi ítéletidő

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint Kárpátalján többnyire napos, száraz és kellemes az ősz. Az elmúlt napok időjárása viszont alaposan rácáfolt erre, sőt, a hőmérséklet zuhanásszerű csökkenése mellett, szélvihar tépázta megyénk több járását, villany- és telefonvezetékeket szaggatott le, fákat, épületeket rongált meg.

A 70–80 kilométeres viharos szélnek a megyeszékhelyen számos tetőszerkezet, fa, ablak és reklámtábla esett áldozatául. Ezenkívül nyolc járás települései szenvedték meg a hét elejének szélsőséges időjárását. Növekedett a közúti balesetek száma, több helyen személygépkocsik csapódtak az útszáli fákhoz. A megyei katasztrófa-elhárítási főosztály tájékoztatása szerint tizennyolc település maradt telefonösszeköttetés nélkül. Ezek helyreállítása, illetve a további kárfelmérés folyamatos.

A Megyei Villamos Művek Rt. főmérnöke arról számolt be lapunknak, hogy Kárpátalján az elmúlt napokban huszonegy településen szünetelt rövidebb-hosszabb ideig az áramszolgáltatás. A károk nem jelentősek, jegyezte meg Joszip Szlivka, a leszakadt villanyvezetékek javítása, kicserélése ezekben az órákban is folyik.

Az Ökörmezői járásban leesett az első hó. Téliesre fordult az idő Alsó- és Felsőverecke, Szinevér és Toronya környékén, a Volóci járás egyes magasabban fekvő részein 10–15 centiméteres a hótakaró vastagsága. Hasonló a helyzet a Rahói járás hegyvidékein is, ahol a hőmérő higanyszála szintén fagypont alá süllyedt. Szemtanúk szerint Kőrösmező környékén sem enyhült az elmúlt napok időjárása, sok helyütt összefüggő hótakaró borítja a hegyoldalakat.

A Megyei Meteorológiai Központ igazgatóhelyettese az elkövetkező napok időjárása kapcsán sem sok biztatóval szolgált. E hét végére fagypont alatti hőmérsékletet jeleznek a műszerek, nyilatkozta Vaszilina Bloh, némi melegedés legfeljebb a következő hét végére várható.

Fennakadások keletkeztek a vasúti közlekedésben is. A Lembergi Vasút Rt. kötelékébe tartozó járatok egy része a havazás miatt el sem indult. A Lemberg – Munkács járat két és fél órás késéssel közlekedett, az Ungvár – Odessza és az Ungvár – Csernovic járat pedig másfél órával később indult ki a megyeszékhelyről.

Amennyiben továbbra is marad a mostoha időjárás, a hónap végére hótakaró lepheti el a megye síkvidéki területeit is, így a hóeltakarító szolgálatok munkatársai veszik majd át a közutakon a főszerepet. Az Ungvári Köztisztasági Hivatal vezetője arról számolt be, hogy a pénzhiány ellenére tőlük telhetően felkészültek a télre, ám amennyiben ridegebb arcát mutatja majd téltábornok, gondjaik lehetnek. A főútvonalak hómentességét azonban mindenképpen biztosítani tudják – állítja Ivan Dovbak.

KISZó-információ

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó