2009. október 15., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 148.-149. (820.-821.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Megújul az Árpád-vonal

A második világháborúban a Kárpátok gerincén kiépült védvonal évtizedeken át pusztulásra volt ítélve. A vasbeton bunkerek, fedezékek azonban történelmünk tartozékaivá, egy korszak tárgyi dokumentumaivá nemesültek. Újabban pedig a turizmusban "utazók" is felfedezték őket.

Régi álmát készül megvalósítani az Alsókalocsáról (Kolocsava) elszármazott Sztaniszlav Arzsevitin parlamenti képviselő, aki még gyerekkorában találkozott a történelem eme emlékeivel. Akkor támadt az ötlete, hogy az Ökörmezői járásban az egykori védvonal huszonnyolc fennmaradt építményét turisztikai célra lehetne hasznosítani.

Gondolatait megosztotta a Szinevéren élő aszil Sindra festőművésszel, akiben támogatóra talált. Mindenekelőtt az archívumokban néznek körül, hogy felkutassák az Árpád-vonalról fennmaradt dokumentumokat. Ezek alapján eredeti formájában szeretnék helyreállítani a harcászati állásokat. Közülük sok teljesen ép, de vannak megrongálódott, felrobbantott szakaszok is.

Vaszil Sindra újságírók előtt elmondta, hogy első lépésben az épen maradt létesítményeket hozzák rendbe. Az egykori laktanya épületeiből például szálláshelyeket alakítanak ki a turisták számára. A kantinokban pedig a kor hangulatát idéző vendéglátó helyek létesülnek. A bútorzat, az evőeszközök és kellékek a magyar honvédség által használtak pontos hasonmásai lesznek.

Sztaniszlav Arzsevitinnek Alsókalocsán már nincsenek rokonai, de szereti szülőfaluját, ahol gyakran megfordul és amit eddig három múzeummal, közfürdővel, hitelszövetkezettel gazdagított. Az Árpád-vonal felújításához a jövő tavasszal kezdenek hozzá.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó