2009. október 15., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 148.-149. (820.-821.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A száműzött 8-as

Mától az országos, a városközi, a külföldre irányuló és a mobil hívások esetében a 8-as előhívó helyett csak a 0-ást kell tárcsázni. Ám nem kell pánikba esni. Még két hónap áll rendelkezésükre a teljes átálláshoz azoknak, akiknek vezetékes telefonjuk van. A mobiltulajdonosoknak viszont sürgősen át kell írniuk személyes telefonszámtárukat. Számukra ma éjfélkor lejár a türelmi idő. Így az eddigi 11 számjegyből álló rendszer tízszámosra csökken. Ezzel csatlakozunk a nemzetközi szabványhoz – magyarázzák a szakemberek –, ami a 2012-es ukrán–lengyel közös rendezésű labdarúgó Eb egyik velejárója.

Az Ukrán Közlekedési és Hírközlési Minisztérium új telefonszám-rendszerről szóló rendelete október 14-én, tegnap lépett életbe. Ennek értelmében távolsági hívás kezdeményezésekor – például Ungvárról ha Beregszászba telefonálunk – az eddigi 8–241 helyett 0–241-es hívószámot kell majd alkalmaznunk, ennek tárcsázása után következik az öt számjegyből álló telefonszám. Ha mondjuk a fővárosba tárcsázunk, a 8–044 helyett csak 044-et hívunk ezentúl. Kijev megye pedig külön előhívót kapott (045).

A mobilosok esetében is el kell hagyni a 8-ast a számok elejéről. Így az eddigi 8–0 helyett csupán 0-át tárcsázunk és ezután következik a szolgáltató kódja és a hétjegyű szám. Ugyanez a teendő, ha vezetékesről hívunk mobilszámot, ebben az esetben a 0-ás után kell megvárni a szabad vonaljelzést. Ám abban sem a vezetékesnél, sem a mobilnál nincs változás, ha +380-nal kezdeményezünk hívást. A vonalas előfizetőket mától kezdve egy ideig a 8-as tárcsázását követően automatikus rendszer figyelmezteti a változásra. Városon, településen belül semmi sem változik, minden marad a régiben.

Módosul a külföldre történő híváskezdeményezés módja is. A megszokott 8–10 előhívó-kombináció helyett mától 00-át kell tárcsázni. Ebben az esetben is az első 0 után meg kell várni a szabad vonal búgó hangját, ezután még egy 0-át, majd hívni a kívánt ország kódját. Magyarország esetében ez 0–036.

Sz. S.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó