2009. október 15., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 148.-149. (820.-821.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szélrózsa
"A nyelvtörvény engem megijeszt..."

A Szlovákiában elfogadott nyelvtörvény ellentétes a demokrácia alapelvével, a kisebbségi jogok védelmével – jelentette ki Révkomárom egyetemén tartott előadásában George Pataki, New York állam volt kormányzója. Hangsúlyozta: az ember akkor érezheti biztonságban magát egy államban, ha azon a nyelven beszélhet, melyen a legjobban tud.

"A nyelvtörvény engem megijeszt ... nincs a világon még egy olyan ország, mely azért büntet embereket, mert az anyanyelvükön beszélnek" – tette hozzá az amerikai politikus. Elmondta, a nyelvtörvény jó eszköze lehet azoknak, akik ha el akarnak nyomni egy kisebbséget, ezzel megtehetik. A politikus kijelentette, hogy a törvény Európa és Amerika emberi jogi szervezeteinek figyelmét Szlovákiára irányította és nyomást kell gyakorolni a pozsonyi kormányra, hogy változtassa meg a törvényt.

A közös stratégiáért

A határon túli magyar kisebbségek közötti együttműködést, közös nyelvstratégia létrejöttét és az anyanyelv megtartását igyekszik elősegíteni a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) határon túli szervezeteinek közös kutatási programja. Az MTA határon túli nyelvi kutatócsoportjait tömörítő Termini Kutató Hálózat debreceni konferenciáján megvitatták azokat a szakmai kérdéseket, amelyek a szlovéniai, ausztriai, szlovákiai, ukrajnai és romániai szervezetek közös stratégiájába illeszthetők. A konferencián a részt vevő szervezetek bemutatták saját intézetük és kisebbségük helyzetét, a magyar nyelvészeti kutatásban végzett tevékenységüket.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó