2009. október 15., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 148.-149. (820.-821.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A felmelegített káposzta esete,
avagy újra lehet-e kezdeni egy kapcsolatot?

Általában nem olyan egyszerű meghatározni egy kapcsolat pontos kezdési időpontját. A legtöbb esetben a románc vége sem olyan könnyen meghatározható, mint azt először gondolnánk.

Vannak, akik még össze-összejárnak néhány hónapig, szigorúan egészségügyi okokból. Mások "maradjunk barátok" felkiáltással kézen fogva jönnek ki a moziból, és napi két-három órát beszélnek telefonon. Aztán eljön az a pont, amikor mindenkiben felmerül a kérdés? folytatás vagy felejtés? Ahogy azt minden nagymama továbbadta már: "kislányom, felmelegítve csak a káposzta jó!", avagy finnyásabbaknak "felmelegítve még a káposzta sem jó."

Persze, mint mindennek, az újrakezdésnek is vannak érvei. Egy kisebb-nagyobb szünet után nagy lehet az öröm az újbóli egymásra találáskor, hiszen ha két ember végül úgy dönt, hogy mégiscsak jobb együtt, mint külön, akkor minden valószínűség szerint hiányérzetük volt, és ennek megszűnése hatalmas megelégedést szabadít fel az ember ivadékában. Arról már nem is beszélve, hogy elkerülhető az első néhány randi kínos csendje, nem kell még egyszer ledarálni a nagy családi, illetve élettörténetet, valamint azon sem kell számmisztikázni, mikortól lehet végre csókolózni, kézen fogva járni, szeretkezni.

Igen ám, de... Nyilván a kapcsolatnak nem véletlenül lett vége, veszekedések, megcsalások, félreértések hada előzte meg az "ég veled, ágyő" kimondását. Akármilyen, lelkileg kifinomult lény is az ember, a tüske óhatatlanul megmarad. Ha szeretsz valakit, úgysem tudod megállni, hogy minden ígéreted ellenére ne emlegesd fel az összes disznóságot, amit az elmúlt idő alatt elkövettek ellened. Hát igen. Sokszor azt bántjuk a legkegyetlenebbül, akit a legjobban szeretünk. Ehhez hasonló félrebeszélés a háborúban és szerelemben mindent szabad és az összes többi. Egy nagyobb kaliberű érzelmi robbanásnál hirtelen minden mindegy, és csak az számít, hogy minél nagyobb fájdalmat okozz annak, aki megkísérli összetörni arany kis szívedet, pedig valószínűleg egyáltalán nem ez a célja, még csak eszébe sem jutott ilyesmi… Ha ennek már van egy szépen bebetonozott alapja, ami anno szakításhoz vezetett, több mint valószínű, hogy az időről időre újra elő fog bukkanni. Kicsit olyan ez, mint a barátság fonala, amit lehet ugyan szervizelni, de a csomó mindig megmarad...

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó