2009. október 15., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 148.-149. (820.-821.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Roma fiúk kalandja az éjszakában

Amikor a fiatalemberre rátaláltak, már alig volt benne élet. Az orvosok súlyos koponyasérülést és agyrázkódást diagnosztizáltak. Az csak később derült ki, hogy a férfi utcai rablótámadás áldozata lett. Az egyik ungvári gyár közelében az elhagyatott, sötét utcán támadta meg és fosztotta ki valaki.

Pontosabban: valakik. Miután magához tért, a fiatalember alig használható személyleírást tudott adni az elkövetőkről. Bár sötét volt és a támadás is váratlanul érte, annyira emlékszik, hogy ketten voltak és roma nemzetiségűek.

Mivel semmilyen használható nyom nem akadt, a rendőrök csak abban reménykedhettek, hogy a duett ismét hallat magáról, s akkor talán több szerencséjük lesz. A nyomozói csoport éjjel-nappal dolgozott. Nappal a szóba jöhető kontingenst igazoltatták, az esti órákban pedig az utcákon járőröztek. A gyanúsíthatók köre kiterjedt, ezért napokba telt, míg valamennyit kikérdezték. Persze mindenkinek volt alibije.

A keresett személyek feltehetően megijedtek a rendőri ellenőrzésektől és valahol meghúzták magukat. Az említett rablótámadás helyszíne közelében dolgozó detektívek felfigyeltek két fiatalemberre, akik észrevehetően kerülték a velük való találkozást. A tizenhét éves Roman és két évvel idősebb testvére Mihajlo végül mégis az őrszobán kötött ki, ahol kihallgatták őket. A fiúk váltig állították, hogy nem követtek el semmit, de amikor a házkutatás során megtalálták náluk a rablott holmit, nem volt tovább értelme a tagadásnak.

Pénzük nem volt. Azon törték a fejüket, miként lehetne gyorsan, lehetőleg kevés fáradsággal egy kis jövedelemhez jutni. Roman agyából pattant ki az ötlet, hogy a közeli gyár mellett esténként rengeteg ember jár-kél. Biztosan akad náluk valami, amit érdemes ellopni.

Azon az estén azonban semmi nem akart sikerülni. Órák óta álltak lesben, de nem vetődött arra senki. Pedig a fiúk felkészültek, kitervelték, hogyan támadják meg és fosztják ki a járókelőket. Már-már feladták, amikor lépteket hallottak. Megvárták, míg az illető a közelükbe ér, akkor két oldalról rávetették magukat. Néhány jól irányzott ütés az illető fejére és az nyekkenés nélkül elterült a földön. Az eszméletlen férfinak hátracsavarták a karját, hogy ha magához térne, se legyen képes védekezni. Majd átkutatták a zsebeit. De egy elemlápán és maroktelefonon kívül semmi egyebet nem találtak. A zsákmány ráadásul értéktelen volt, nem volt értelme eladni. Ezért is találhatták meg azokat a rendőrök a házkutatáskor.

A rablással és súlyos testi sértéssel vádolt roma fiatalemberek a napokban álltak bíróság elé. Mindketten beismerő vallomást tettek és őszintének tűnő megbánást tanúsítottak. Ez azonban nem hatotta meg a bíróságot, mely jogerősen 7 év börtönbüntetésre ítélte őket.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó