2009. október 15., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 148.-149. (820.-821.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Arszenyij Jacenyuk négypontos Ukrajnája

Rövid időn belül másodszor kereste fel Kárpátalját Arszenyij Jacenyuk. A Változások Frontja társadalmi szervezet vezetője az eredeti tervek szerint három helyszínre látogatott volna el itt tartózkodása során, ám végül csak az Ungvárra tervezett lakossági nagygyűlésen jelenhetett meg. A sajnálatos programváltoztatást az idézte elő, hogy gépe a kedvezőtlen időjárás miatt nem kapott leszállási engedélyt az ungvári reptértől. Emiatt az elképzeltektől eltérően nem ő nyitotta meg a Huszt közelében rendezett, több ezres tömeget vonzó, nagyszabású országos motokrossz-sorozat hatodik etapját, s nem látogathatott el Ökörmezőre (Mizshirja) sem, ahol a település napját méltató helyiekkel szeretett volna találkozni.

A vasárnap késő délutánra, Ungvárra tervezett nyílt lakossági vitafórumra viszont már odaért a január 17-én sorra kerülő elnökválasztást megelőző kampány egyik várható részvevője. S az sem zökkentette ki egyensúlyából, hogy provokatív ellentüntetők is megjelentek a helyszínen, a megyei színház előtti téren. Arszenyij Jacenyuk viszont nem velük, sokkal inkább azokkal foglalkozott, akik azért jöttek el, hogy személyesen tőle hallhassák a társadalom sokrétű megváltoztatására irányuló programját. A szónok négy pontban foglalta össze, miként, milyen úton indulva kezdődhetne meg a fejlődés a ma még mély válságban vergődő Ukrajnában.

Az első helyre a gazdaság újraépítését tette. Kifejtette, új üzemekre, vasútvonalakra, repterekre, utakra van szükség. Ezek a fejlesztések tömegeknek biztosítanának munkahelyet, nem kellene millióknak külföldön kínlódniuk családjuk eltartása érdekében. Sürgette továbbá a kereskedelem, az ipar modernizációját.

A volt házelnök és külügyminiszter – aki 2007 szeptemberében ukrán részről kézjegyével látta el a Magyarországgal kötött kishatárforgalmi egyezményt – részletesen elemezte a mezőgazdaság mai sanyarú helyzetét. Megmagyarázhatatlannak nevezte, hogy az élelmiszeripari termékek ötven százaléka importból származik. Döbbenetesnek és tarthatatlannak mondta, hogy "lengyel darált aprólékot, német káposztát, argentin húst" eszünk. Azt ígérte, megválasztása esetén kiemelt támogatást biztosít majd a hazai termelőknek, s eleve nagy figyelmet kíván szentelni a vidék felzárkóztatására.

Nem kevésbé fontos az egészséges és tanult nemzet kinevelése. Emlékeztetett, 1991 óta 6 millióval csökkent az ország lakossága, ha minden így folytatódik, 2050-re 36 millió alá esik a népesség száma. Szerinte siralmas állapotok uralkodnak az egészségügyben és az oktatásban egyaránt. A jelenlegi vezetés által meghirdetett és erőszakos módszerekkel folytatott oktatási reformfolyamatok haladéktalan leállítását ígérte. Kritikával illette a felsőoktatási rendszert is, abszurdnak nevezte, hogy 886 felsőfokú tanintézet működik Ukrajnában. Példaként említette Franciaországot, ahol csak 70 ilyen intézmény van. Ahogy fogalmazott, megszüntetné a "diplomagyárakat", helyette célirányos, a hiányszakmáknak megfelelő szakemberképzésre van szükség. A középiskoláknak pedig gondolkodni képes, értelmes értékrenddel bíró fiatalokat kell kinevelniük.

Kampányprogramja negyedik helyén az ország védelmi képességének javítása áll. Az egykoron ötszázezres sereg mára kétszázezer alá csökkent. Arszenyij Jacenyuk szerint nincs mit szépíteni a dolgokon, Ukrajna képtelen lenne megvédeni magát katonai konfliktus esetén. Hiú ábránd másra számítani, csak saját magunkban bízhatunk baj esetén, szögezte le. A katonaság modernizációját a harcászati eszközök nemzetközi piacán való markáns jelenlétből származó bevételekből fedezné a mindössze 35 éves, csernovici születésű politikus.

Arszenyij Jacenyuk kérdésre válaszolva elmondta, hozzányúlna a jelenleg érvényben lévő önkormányzati rendszerhez is. Az általa elképzelt közigazgatási reform során csökkentené a helyi szintű állami hivatalok létszámát, ugyanakkor növelné jogkörüket, s felelősségüket is. Megválasztása esetén 300 fős parlamentet ígér, s mint hangsúlyozta: eltörölné a képviselők mentelmi jogát.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó