2009. október 15., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 148.-149. (820.-821.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Határ-Sáv
Megijedtek a csempészek

Csempészeket értek tetten a román határőrök Máramarossziget közelében, amikor azok éppen ládákba csomagolt cigarettát úsztattak át gumitutajokon a Tiszán.

Mint arról a szomszédos állam hatósága tájékoztatta a kárpátaljai kollégákat, az egyik őrjárat hőkamerákkal pillantotta meg az éj leple alatt a Tiszán úszó tutajokat. A partra érve a csempészek a ládákat a közeli bokrokban igyekeztek elrejteni. Ám ekkor felbukkantak a román határőrök, s a csempészek a folyóba vetették magukat. Nem forogtak veszélyben, mert azon a szakaszon a víz derékig sem ér.

A hátrahagyott csomagokból 10 500 csomag ukrán zárjegyű cigaretta került elő. A csempészéssel és határsértéssel gyanúsított személyeket egyelőre nem sikerült megtalálni.

Kozmetikázott kozmetikumok

Erősen kozmetikázott árú termékek behozatalát hiúsították meg a Csapi Vámhivatal munkatársai a Tisza közúti határátkelőn.

Az ukrán rendszámú nyerges vontató vezetője az előírásnak megfelelően átnyújtotta a szolgálattevő vámtisztnek a szállítmány kísérő okmányait. Az iratok szerint a kamion rakománya 508 362 hrivnya értékű arcápoló szer és 78 734 hrivnyát érő nyers szilikon volt, amit egy osztrák cég szállíttatott ukrajnai leányvállalatának.

A vámvizsgálat során azonban kiderült, hogy a kozmetikai cikkek valós értéke meghaladja az egymillió hrivnyát. A kamiont és a rakományt lefoglalták. A jármű vezetője ellen eljárás indult.

Szálfegyverek a csomagtartóban

Csehországból hazatérőben az asztélyi határátkelőn bukott le fegyvercsempészési kísérlete miatt négy ukrán állampolgár.

A Nagyszőlősi Vámhivatal sajtószolgálatának tájékoztatója szerint a Volkswagen személygépkocsival utazó földijeink a zöld sávot választották az átkeléshez. A vámvizsgálatot azonban ezzel nem úszták meg. A gépkocsit félreállították és tüzetesen átvizsgálták. Ekkor bukkantak rá a csomagtartóban elrejtett vadászkésekre és katonai szuronyra. Az utasok azt állították, hogy ajándéktárgyakról van szó. A szakértői vizsgálat során viszont megállapítást nyert, hogy az elkobzott eszközök szúró- és vágófegyvernek minősülnek. Az ukrán állampolgárok ellen fegyvercsempészés alapos gyanújával indult eljárás.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó