2009. október 15., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 148.-149. (820.-821.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ki a jobb dumagép?

Erre a kérdésre keresték a választ az UNE magyar filológushallgatói és tanárai, amikor megrendezték retorikai házi versenyüket. S bár beszédes legényekben, lányokban egyik évfolyamon sincs hiány, a megmérettetésre csak egy ötödikes és két harmadik évfolyamos diák vállalkozott.

A feladat Demjén Izabella, Marofejeva Nelli és Gálfi Dezső számára ugyanaz volt. A Babits Mihálytól származó gondolatra: "Miért nő a fű, ha elszárad, s miért szárad el, ha majd újranő? S így van értelme?" kellett legalább hatperces beszédet kanyarítaniuk. Könnyítésül papírra vethették a szövegüket, s azt csak fel kellett olvasniuk, illetve szónoki átéléssel előadniuk.

Nos, a három induló alaposan felkészült. A kezdeti lámpalázon túllépve remek kis előadások születtek. Olyan jól szerepeltek, annyi érdekes gondolatot szőttek mondandójukba, hogy azokon a tanári karból és diáktársakból álló szigorú ítészek is meglepődtek. Sőt, nagy zavarukban dönteni sem voltak képesek. Első nekifutásra nem is hirdettek végeredményt. Jobbnak látták, ha még egy fordulót rendeznek.

A versenyzők másodszor is ugyanazt a feladatot kapták. Ezúttal azonban új szöveggel kellett előrukkolniuk. Az előző forduló sokat kivehetett a lányokból (Dezső fel is adta), de ismét sikerült helytállniuk. A zsűri most is törhette a fejét, ki is a legjobb dumagép a filológián.

A döntést kihirdető Horváth Katalin docens igencsak meg volt elégedve a hallottakkal. Mindent egybevetve Demjén Izabella harmadikos diáklány produkcióját ítélték a legkerekebbnek, legügyesebben megszerkesztett és nagy átéléssel előadott szónoklatnak. A győztes jutalma egy budapesti utazás, ahol magyarországi diákok előtt mutathatja be rövidesen, milyen a legjobb UNE-s dumagép.

Balogh Zoltán,

az UNE Magyar Tannyelvű

Humán- és Természettudományi Karának III. évfolyamos diákja

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó