2009. október 15., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 148.-149. (820.-821.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Foltok a mundér becsületén

A rendőrök is emberek, és éppúgy megtévedhetnek, mint bárki más. Csak az ő esetükben minden törvénytelenség hatványozottan esik latba. Elvégre azt a hivatást választották, mely összeegyeztethetetlen a bűnözői magatartással. A rendőrség soraiból azonnal kizárják a rossz útra tévedteket. Az ügyészség az idén tíz volt rendőr ellen indított büntetőjogi eljárást. Legutóbb három nyomozótiszttől váltak meg, és fogták perbe őket korrupció és más súlyos bűncselekmények alapos gyanújával.

Az alábbiakban az ő történetüket tesszük közzé, előrebocsátva, hogy a beperelt tisztek ellentámadásba lendültek, megtalálták azokat a bírákat, ügyvédeket, akik a számukra megfelelő, sőt előnyös mederbe terelték az ügyet.

Történetünk három hőse nyomozótisztként teljesített szolgálatot a megyei rendőrségen. A huszonöt és huszonnyolc év közötti Hennagyij, Pavlo és Sztepan azonban igencsak sajátságosan értelmezte beosztását. A törvényes rend védelme helyett a maguk anyagi hasznára fordították a rájuk ruházott hatalmat. Viselkedésük szemet szúrt feljebbvalóiknak, ezért az év elején megrovásban részesítették őket. Az is szóba került, hogy fegyelmi úton más beosztásba kerülnek. Az ügyüket átadták a megyei ügyészségnek. Még javában folyt a fegyelmi eljárás, amikor a trió ismét félrelépett.

A fiatalemberek aljas dolgokkal kezdtek foglalkozni. Gyanútlan és vétlen embereket csaltak tőrbe, hoztak kellemetlen helyzetbe, majd felajánlották, hogy megfelelő ellenszolgáltatásért meg nem történtté tesznek mindent. A fiatalok által sűrűn látogatott szórakozóhelyeket vették célba, ahol az alkohol mellett gyakran különféle drogok is felbukkannak.

Április volt. Az egyik diákszálló közelében lévő bárban három egyetemista szórakozott. Mulatás közben melléjük telepedett három szemrevaló lány. Beszédbe elegyedtek, majd a lányok felajánlkoztak. A fiúk nem sokat gondolkodtak, követték őket. Odakint hűvös volt, ezért a lovagok levetették a kiskabátjukat és a hölgyikék vállára dobták. Azoknak több sem kellett, akcióba léptek. Az előre eltervezett módon egy-egy tasak kábítószert csúsztattak a felöltők zsebeibe.

Éjfél is elmúlt, amikor a légyottól boldog diákok a szállásukra indultak. Ám alig tettek meg néhány métert, három civilruhás, magukat rendőröknek nevező alak állta útjukat és követelték, hogy rakják ki a zsebeik tartalmát. A fiúk megdöbbenve vették tudomásul, hogy kábítószer van náluk. A megrettent diákokat előállították a városi őrsön. Ott a rendőrök értésükre adták, hogy több év börtön vár rájuk, hacsak nem jutnak egyezségre. Kerek perec megmondták, hogy kétezer dollárért hajlandók szemet hunyni és elfelejteni a történteket.

No de honnan szerezzenek ennyi pénzt, méghozzá sürgősen? Egyikük nagybácsija megígérte a zsaruknak, hogy amennyiben szabadon engedik a srácokat, másnap átadja a kért összeget. A szabadulásra reggelig kellett várni. Akkor a rokon átadta a pénzt, amit a rendőrtisztek zsebre is tettek. Ám ebben a pillanatban nem várt fordulatot vettek az események. A nagybácsi ugyanis a megfelelő helyen elmondta, mi történt, és így tetten érték a zsarolókat.

A rendőrtisztek ellen újabb vizsgálat indult. A diákokkal történt eset feltehetően nem az első és egyedüli volt. Csak ekkor akadt valaki, aki lépni mert a korrupt zsaruk ellen, akik könnyűvérű lányokkal konspirálva űzték a mundért megszégyenítő ipart. A kábítószert a korrupt detektívek adták a felbérelt lányoknak, akik az előre megbeszélt terv szerint cselekedtek minden alkalommal: felcsípték a szórakozóhelyeken a fiúkat és drogot csempésztek zsebükbe. A többi már a rendőrtisztek dolga volt. Azt nem sikerült kideríteni, hány ilyen akciójuk volt, mert az általuk futtatott, koronatanúként szóba jöhető lányoknak nyoma veszett.

A belső vizsgálat során a trió tagjainak egyéb kihágásaira is fény derült. Előfordult például, hogy valakik kirabolták az egyik ungvári vállalkozó boltját. A detektívek azonban még az akták bírósági szakaszba jutása előtt váratlanul lezárták az ügyet. De voltak egyéb, gyanús ügyleteik is, melyek következtében a három tisztet elbocsátották állásából. A megyei ügyészség pedig bűnvádi eljárást indított ellenük.

Az érdekes és különös fordulat ekkor következett be. A gyanúsítottak egyike feljelentést tett egykori munkaadója ellen, követelte, ejtsék a bűnvádi eljárást és fizessenek számukra erkölcsi kártérítést. A városi-járási bíróság pedig eleget tett a követelésnek! Az ügyészség fellebbezett, de nem lehetetlen, hogy az exrendőrök megyei szinten is megkísérlik megtorpedózni az eljárást.

Pavlo Kononenko, megyénk rendőrfőkapitánya szerint az ilyen egyéneknek rács mögött és nem a testületnél a helyük. A rossz példa, sajnos ragadós lehet. Mert ha a három detektív büntetlenül ússza meg, mások is vérszemet kaphatnak és újabb foltok kerülhetnek a különben is pecsétes mundérra.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó