2009. október 15., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 148.-149. (820.-821.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Alkoholstoppal az árnyékgazdaságért?

Megint valami olyasmire készülnek az ország egyes vezetői, ami nem sok jóval kecsegtet. Készül ugyanis egy olyan törvénytervezet, mely az egykori gorbacsovi alkoholellenes szigort idézi. Az új jogszabály keményebb feltételekhez kötné a szeszes italok árusítását. Külön szaküzleteket kellene létrehozni korlátozott nyitvatartással, s legalább száz-kétszáz méternyi távolságra az iskoláktól, óvodáktól, közintézményektől, laktanyáktól. Az alkoholtartalmú árukat kitiltanák a pályaudvarokról, repterekről és a tömegrendezvényekről. A kiötlők szerint ezzel jelentős eredményt lehetne elérni az alkoholizmus elleni harc terén.

Mintha ezek az egyének a kilencvenes évek derekán még nem éltek volna, vagy nagyon rossz a memóriájuk. Akkor egy egész birodalom dőlt össze az alkoholstop nyomán. A kijózanodott népek ugyanis rájöttek, csak másképp is lehet élni, mint addig.

Komolyabbra véve a szót, be kellene látni, csak korlátozó rendelkezésekkel, jogszabályokkal semmire sem mennénk. Vegyük csak példaként a dohányzás elleni harcot, az évekkel korábban született törvényt, melynek az volt a rendeltetése, hogy szigorú korlátok közé szorítsa a cigarettázást, szivarozást. És mi valósult meg belőle? Eddig senkit nem büntettek meg azért, mert rágyújtott az autóbuszmegállóban. Pedig a törvény szerint ez is tilos.

Valami ilyesmi következhet be az alkoholstop nyomán is. És félő, hogy nem javulnának, inkább gyors romlásnak indulnának a közállapotok. Az állam milliós bevételektől esne el, s vajon honnan és miből pótolnák ezeket az összegeket? Ezzel egyidőben az árnyékgazdaságban ma is nagy pénzekkel manipuláló szeszgyártók, termékhamisítók járnának jól.

Van egy sanda gyanúm: a szigorítások kiagyalóinak is lehetnek érdekeltségeik az alkohol feketepiacán. S félő, hogy elsősorban saját szférájuk felfuttatását és nem a mi egészségünket tartják szem előtt. Nem volna baj, ha tévednék...

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó