2009. október 13., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 147. (819.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Életben maradtak az ukrán esélyek

Az ukrán labdarúgó-válogatott hazai pályán 1–0-ra nyert a már kijutott Anglia ellen a világbajnoki selejtező szombati mérkőzésén, így életben maradtak az esélyek a pótselejtezőre. A magyar csapat 3–0-ra kikapott a portugáloktól, így már csak matematikai esélye van, hogy kijusson a 2010-es világbajnokságra.

A csoportot hibátlan mérleggel vezető angolok már biztos világbajnoki résztvevőként érkeztek Dnyipropetrovszkba, a pótselejtezőt érő második helyre hajtó ukrán válogatott otthonába. Bár a találkozó első lehetősége a háromoroszlánosok előtt adódott, mindössze negyedóra játék után elúszni látszottak a vendégek vérmes reményei. Történt ugyanis, hogy Artem Milevszkijt a 16-oson belül csak szabálytalanul tudta megállítani Robert Green kapus, amiért utóbbi piros lapot, a hazai csapat pedig büntetőt kapott. A labda mögé a két együttes előző találkozóján betaláló Andrij Sevcsenko állt, és bár a támadó a csereként beálló David Jamest elküldte a rossz irányba, a bal oldali kapufára lőtte a labdát, így maradt a gól nélküli állás. Az első fél óra végén azonban már hazai vezetést mutatott az eredményjelző, a kárpátaljai származású Kobin, – akinek Mihajlicsenko 90 percnyi bizalmat szavazott – labdaszerzését követően Nazarenko lövése megpattant Ashley Cole-on, és a labda James hálójában kötött ki. 1–0. A hazaiak nem vettek vissza a lendületből, ám a jól felépített helyzeteiket nem tudták gólra váltani. A második félidő derekán szinte a semmiből egyenlíthetett volna Anglia, Wayne Rooney lapos lövése kevéssel kerülte el a hosszú alsó sarkot. Győzelmével Ukrajna megelőzte Horvátországot, és ha holnap Andorra ellen nyer az utolsó fordulóban, akkor pótselejtezőt játszik.

Érdekesség, hogy Fabio Capello a mérkőzés előtt azt mondta, ha Sevcsenko nem veszi be az angolok kapuját, akkor biztos, hogy nyernek. Ez a kijelentés azért hangozhatott el, mivel korábban az ukrán aranylabdás, ahányszor pályára lépett – legutóbb Angliában – az olasz mester vezette csapatok ellen, mindig betalált. Ez a jóslat most megbukott.

– A mai győzelmünkkel a kezünkbe vettük a sorsunkat – húzta alá Olekszij Mihajlicsenko, az ukrán labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzést követő sajtótájékoztatón. – Egy lépésre vagyunk a sikertől, mely Andorrán keresztül vezet, ám ez korántsem lesz sétagalopp. Nehéz a találkozóról reális véleményt formálni, hisz az angolok hamar emberhátrányba kerültek. Megpróbáltunk agresszív támadójátékkal fellépni, ez valamelyest sikerült is. Erre a vendégek hálóőrének kiállítása a legjobb bizonyíték. Az első félidőben, az elvárásoknak megfelelően teljesített a csapat. A második játékrészre kicsit visszavettünk a támadó jellegű fociból, és inkább az eredmény megtartásán fáradoztunk. Ha nem vesszük figyelembe a kisebb hibákat, összességében jól játszottunk, de a legfontosabb, hogy életben tartottuk az esélyt.

A portugáloknál Simao Sabrosa kétszer, Liédson egyszer volt eredményes, míg a magyar válogatottnak gyakorlatilag esélye sem volt a pontszerzésre. A csoport másik mérkőzésén Dánia legyőzte Svédországot, és ezzel biztosította szereplését a dél-afrikai tornán. Holnap az utolsó fordulóban Dánia lesz a magyarok ellenfele.

– Azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy csapatom tagjai közül mindenki a maximumot nyújtotta, dolgoztunk ki helyzeteket, ám sajnos nem volt szerencsénk, nem tudtunk gólt szerezni – nyilatkozta a meccs után Erwin Koeman, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – A portugál együttes jobb gárda, mint a miénk, ez megmutatkozott ezen a mérkőzésen is. Megtettük, ami tőlünk telt, de ez most csak erre volt elég...

A hétvégén kilenc válogatott is kijutott a harminckettes mezőnyű labdarúgó-világbajnokságra, így már 19 csapat szereplése biztos: Anglia, Ausztrália, Brazília, Chile, Dánia, Dél-Afrika (házigazda), Dél-Korea, Egyesült Államok, Elefántcsontpart, Észak-Korea, Ghána, Hollandia, Japán, Mexikó, Németország, Olaszország, Paraguay, Spanyolország, Szerbia.

Sz. S.

Az európai sejtezők szombati eredményei és a csoportállások:

1. csoport: Portugália – MAGYARORSZÁG 3–0 (Simao 18., 79., Liédson 74.), Dánia – Svédország 1–0. Az állás: 1. Dánia 21 pont, 2. Portugália 16, 3. Svédország 15, 4. MAGYARORSZÁG 13, 5. Albánia 7, 6. Málta 1.

2. csoport: Luxemburg – Svájc 0–3, Görögország – Lettország 5–2, Izrael – Moldova 3–1. Az állás: 1. Svájc 20 pont, 2. Görögország 17, 3. Izrael 15, 4. Lettország 14, 5. Luxemburg 5, 6. Moldova 3.

3. csoport: Csehország – Lengyelország 2–0, Szlovákia – Szlovénia 0–2. Az állás: 1. Szlovákia 19 pont, 2. Szlovénia 17, 3. Csehország 15, 4. Észak-Írország 14, 5. Lengyelország 11, 6. San Marino 0.

4. csoport: Oroszország – Németország 0–1, Finnország – Wales 2–1, Liechtenstein – Azerbajdzsán 0–2. Az állás: 1. Németország 25 pont, 2. Oroszország 21, 3. Finnország 17, 4. Wales 9, 5. Azerbajdzsán 4, 6. Liechtenstein 2.

5. csoport: Észtország – Bosznia–Hercegovina 0–2, Örményország – Spanyolország 1–2, Belgium – Törökország 2–0. Az állás: 1. Spanyolország 27 pont, 2. Bosznia-Hercegovina 19, 3. Törökország 12, 4. Belgium 10, 5. Észtország 5, 6. Örményország 4.

6. csoport: Fehéroroszország – Kazahsztán 4–0, UKRAJNA – Anglia 1–0 (Nazarenko 29.). Az állás: 1. Anglia 24 pont, 2. UKRAJNA 18, 3. Horvátország 17, 4. Fehéroroszország 13, 5. Kazahsztán 6, 6. Andorra 0.

7. csoport: Ausztria – Litvánia 2–1, Szerbia – Románia 5–0, Franciaország – Feröer–szigetek 5–0. Az állás: 1. Szerbia 22 pont, 2. Franciaország 18, 3. Ausztria 14, 4. Litvánia 9, 5. Románia 9, 6. Feröer-szigetek 4.

8. csoport: Montenegró – Grúzia 2–1, Ciprus – Bulgária 4–1, Írország – Olaszország 2–2. Az állás: 1. Olaszország 21 pont, 2. Írország 17, 3. Bulgária 11, 4. Ciprus 9, 5. Montenegró 8, 6. Grúzia 3.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó