2009. október 13., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 147. (819.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Nyelv-őr
Egy kis bibi

Tapasztalataim szerint egyre többen vannak, akik – mivel nem ismerik a különböző állatok nemek szerinti nevét – elsősorban a spontán beszédben a fiú és lány szavakat használják. Újabban a sajtó nyelvében is találkozhatunk a fiú kutya és lány kutya kifejezésekkel. Még fiú cicák is vannak, noha korábban inkább a lányokat nevezték így a fiatalemberek. Talán a tyúk is lány volt csirke korában, amíg frigyre nem lépett a kakassal. Menyecske azonban nem lett belőle. Csoda, hogy amikor kikeltek csibéi, nem kismamának, hanem csak tyúkanyónak nevezték. De mi lesz majd, ha a kutya lányok, kutya fiúk megöregszenek? Akkor valószínűleg öregfiúk, öreglányok lesznek, esetleg kutya néniről, kutya bácsiról fogunk beszélni.

Közismert, hogy nyelvünk külön szóval jelöli meg minden állatfaj hím- és nőnemű egyedét. Hajdanában a kisgyerek is tudta, hogy a kecske hímje a bak, kancának pedig a nőstény lovat nevezik. Kandúr Bandinak már a neve is elárulja, hogy nem a szebbik nemhez tartozik.

De vajon hányan tudják azt, hogy a "Tanulj tinó, ökör lesz belőled!" közmondásban mit jelöl az ökör és a tinó? Az ökör szó napjainkban inkább a durva beszédben hangzik el, de hogy ez az ivartalanított bikának a neve, tinó meg a fiatal ökör, azt csak kevesen ismerik.

Nemrégiben, a rádiót hallgatva, újabb meglepetés ért. A gyümölcstermesztésről szóló beszélgetésben figyeltem fel arra, hogy már a gyümölcsfák között is vannak fiúk és lányok. Természetesen hamarosan rájöttem, hogy miről van szó. Csekély növénytani ismereteim alapján is tudom, hogy egyes fafajták között vannak olyanok, amelyek csak nővirágúak, azaz virágjukból hiányzik a porzó. Ezeket olyan fák társaságába kell ültetni, amelyek porzóként szolgálnak, hogy a virágok megtermékenyüljenek. A kiváló minőségű Pándy meggyet például a kevésbé értékes cigánymeggy porozza be. A Pándy meggy tehát lánynak minősül, míg a cigánymeggy fiú is, lány is, mert van porzója is, termőrésze is. Ennek tetején található a bibe, amely felfogja a virágport.

Az állatokat, esetleg a növényeket fiúsító, lányosító nyelvhasználatnak pedig van egy bibije, azaz hibája: a nagyfokú tájékozatlanság.

Dóra Zoltán

(Édes Anyanyelvünk)

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó