2009. október 13., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 147. (819.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kiemelt támogatást ígér az államtitkár

A hét végén Csizmár Gábor, a magyar Miniszterelnöki Hivatal (MeH) társadalompolitikai államtitkára és Somogyiné Lesták Ágnes, a Corvinus Zrt. vezérigazgatója kétnapos látogatást tett Kárpátalján. Felkeresték az itt működő vállalkozásfejlesztési központokat.

A delegáció tagjai találkoztak az önkormányzatok képviselőivel, így Gajdos Istvánnal, Beregszász polgármesterével, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökével is. Somogyiné Lesták Ágnes arra hívta fel a figyelmet, hogy a zrt. kiemelt figyelmet kíván fordítani a kárpátaljai és a vajdasági magyarságra. Mint mondta, uniós szabályozás szerint a mezőgazdaság nem támogatható, ami elszomorító, hiszen köztudott, hogy Kárpátalja és Vajdaság lakosságának több mint fele mezőgazdasággal foglalkozik. Viszont a vállalkozóknak nagy segítséget tudnak nyújtani.

Vidékünk vendégei felkeresték a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumot, a Técsői Református Líceumot, valamint az Ungvári Drugeth Gimnáziumot.

– Most alapvetően tájékozódni jöttem. Megnézni azt, hogy azok a támogatások, amelyek Magyarországról érkeznek – akár a Corvinustól, akár a Szülőföld Alaptól –, miképpen hasznosulnak, milyen eredményekkel járnak. Azt tapasztalom, hogy a gazdasági válság itt is erősen pusztított, és azok a vállalkozások, amelyeket megpróbálunk segíteni, küzdenek annak hatásaival, ezért jókor jött a magyar segítség, legalábbis ezt igazolták vissza a találkozásaim. Sajnos nálunk is nehéz a helyzet, hiszen egy év alatt ezermilliárd forintot kellett a költségvetés kiadási oldalából megspórolni, ami óriási nagyságrend. De arra vigyázunk, hogy a határon túli magyaroknak nyújtott támogatások ne csökkenjenek. Ezen belül Kárpátalja és a Vajdaság különös figyelmet, mondhatni pozitív diszkriminációt élvez, és ezt is fenn kívánjuk tartani a jövőben, hiszen úgy látjuk, szükség van rá – nyilatkozta lapunknak az államtitkár.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó