2009. október 13., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 147. (819.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Előkampány: tojások főszerepben

Ugyan az elnökválasztási kampány hivatalos rajtjára még szűk egy hetet várnunk kell, a hétvégi ungvári történések világosan előrevetítették, mire is számíthatunk az államfőjelöltek versengésében. Nem kell jósnak lennünk, hogy lássuk, akárcsak az öt évvel ezelőtti harc vagy az elmúlt két parlamenti választás, a mostani nekiveselkedés sem éppen a fair play jegyében zajlik majd. Ízelítőt már kaphattunk is Arszenyij Jacenyuk vasárnapi ungvári "fogadtatásán".

A hétfői internetes és lapkommentárok feltételezései szerint ismét csak Ungvár polgármestere gondoskodott arról, hogy újra megyénk említésével kezdődjenek a vezető belpolitikai hírek. Arszenyij Jacenyukot vasárnap Kárpátaljára várták. Csakhogy az őt szállító repülőgép nem kapott leszállási engedélyt az ungvári reptér irányító központjától, így légi madara kénytelen volt visszafordulni. A váratlan programmódosítás következményeként a Változások Frontja vezetője az előzetes tervekkel ellentétben nem tudott ott lenni a Huszt környékén rendezett és nevével fémjelzett társadalmi szervezet által támogatott országos motokrossz-versenyen, s hiába várták őt Ökörmezőn (Mizshirja) is, ahol a település napját méltatták. Ellenben a vasárnap késő délutánra Ungvárra beharangozott lakossági találkozón már személyesen is találkozhattak vele szimpatizánsai. S nemcsak ők. Ellentüntetők egy csoportja is várta, akik jó előre készülhettek a találkozóra. Erre utal, hogy több, a lehetséges elnökjelöltet szidalmazó és kigúnyoló transzparens, állítólagos zsidó származására utalóan Arafat-jelmez, sőt, a Változások Frontjára jellemző színösszeállításban egy koporsó is várta Jacenyukot.

És tojászápor... A színpadra lépésekor váratlanul irányába zúduló tojás- és paradicsomzáporra azonban humorosan reagált az egykori házelnök és külügyminiszter. Egyszerűen csak tojásmerénylőknek nevezte őket, s kijelentette: nem olyan fából faragták, aki megijed holmi tojásoktól, viszont a dobálózók tojásait "kezelésbe" tudná venni. Értésükre adta, jól tudja, ki áll a provokáció mögött, de nevet nem említett. Azt azért megüzente: nem ijed meg hasonló, sőt, durvább támadásoktól sem. Az ellentüntetők – akiket egyébként körülzártak a rendőrség emberei, ám nem avatkoztak közbe – az egyórás lakossági fórumot végig füttykoncerttel, hangosbeszélővel és sorozatos bekiabálásokkal zavarták, komolyabb összetűzésre azért nem került sor.

A megyei színház előtti téren rendezett találkozón Arszenyij Jacenyuk röviden vázolta politikai, gazdasági, szociális, oktatási, egészségügyi és egyéb jellegű elképzeléseit, valamint válaszolt a közönség soraiból feltett kérdésekre.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó