2009. október 13., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 147. (819.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Veszélyes szeparatizmus

Az ország biztonságát leginkább veszélyeztető tényezőnek nevezte a terjedő kárpátaljai és krími szeparatizmust Valentin Nalivajcsenko. Az SZBU elnöke abban bízik, hogy rövidesen megszületik az elmarasztaló bírósági döntés, mellyel sikerül betiltani a vidékünkön működő Szojm ruszin szövetséget, valamint a Szevasztopol–Krím–Oroszország Népi Front elnevezésű szervezetet.

Új megyei elnöke van Litvin pártjának

A hétvégén Ungváron tartotta tisztújító közgyűlését a Volodimir Litvin vezette Népi Párt kárpátaljai szervezete. A fórumon döntöttek az új elnök személyéről is. Mint ismeretes, Szerhij Ratusnyak, a megyei szervezet korábbi vezetője a közelmúltban lemondott és a pártból is kilépett. A küldöttek Mihajlo Szjatinya professzornak, a megyei tanács képviselőjének szavaztak bizalmat.

Magyarországi összefogás

Tanszer- és élelmiszergyűjtést szervezett a kárpátaljai református líceumok diákjai számára a Debreceni Református Egyházmegye, a Magyarországi Dorcas Segélyszervezet és a Magyar Református Szeretetszolgálat. Az érdeklődők október 15-ig a gyülekezetekben és intézményekben iskolaszerekkel és élelmiszerekkel, valamint 3000 forintos csekkel is hozzájárulhatnak a hátrányos helyzetű diákok megsegítéséhez. Az adomány e hónap végén kerül Kárpátaljára.

35 háztömb már kivált

A megyeszékhely harmincöt többszintes házának lakóközössége mondott le a házkezelőségek további szolgáltatásairól. Az ok, hogy a szóban forgó intézmények nem teljesítik ígéreteiket. Immáron közel tíz éve nem tartják rendben a lépcsőházakat és a házak környékét, nem tataroznak, nem javítják a meghibásodott fűtési rendszert immáron közel tíz éve. Ezért a lakóközösségek egy külön számlára gyűjtik azt a pénzt, amit a szolgáltatásokért kellene fizetniük, hogy saját maguk fogadjanak vállalkozókat a szükséges munkálatok elvégzésére.

Megégett a kisfiú

Súlyos égési sérülésekkel szállították kórházba azt a viski kisfiút, aki családi házuk kertjében lomégetés közben szenvedett balesetet. A gyerek testének húsz százaléka sérült meg, amikor egy palackból benzint locsolt a tűzre. A folyadékból a ruhájára is jutott, s az pillanatok alatt lángra kapott. A bajt észlelő szülők igyekeztek segítségére. A kilencéves fiú túlvan az életveszélyen, tájékoztatta a médiát a megyei katasztrófa-elhárítási főosztály sajtószolgálata.

Őszi tárlat

A Kárpátaljai Boksay Szépművészeti Múzeumban a képzőművészek napja alkalmából megnyílt a hagyományos őszi tárlat. A kiállítás hat termében 105 alkotást tekinthet meg a művészetkedvelő nagyközönség, melyek között festmények, goblenek, szobrok, fából, kőből, üvegből és kerámiából készült művek láthatók.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó