2009. október 13., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 147. (819.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hajlék a fogyatékosoknak

A különleges ellátást igénylő gyerekek a társadalom talán legvédtelenebb rétegét alkotják. Kárpátalján 4800-at tartanak számon. A legtöbben idegrendszeri, veleszületett, valamint szellemi rendellenességgel élik mindennapjaikat. S míg 18–35 éves korukig árvaházakban, internátusokban gondoskodnak róluk, ezekből kikerülve talajt vesztenek. Ukrajna ugyanis egyelőre gyermekcipőben jár a korlátozott képességű felnőttekről való gondoskodás terén. Szakma, állandó lakóhely, támogató nélkül utcára kerülnek, esetleg szánalmas könyöradományokból tengetik életüket.

Ezen próbál most változtatni a Paraszolka project. A svájci–ukrán közös program keretében Técsőn a napokban megnyitják az első "munkásszállót", mely huszonöt közepesen sérült szellemi és testi fogyatékos személynek nyújt menhelyet, akik az égermezői (Vilsani) gyermekotthonból kerültek ki.

– A korlátozott képességű emberek iránti tisztelet motivált bennünket. Az volt a célunk, hogy biztosítsuk nekik mindazokat a lehetőségeket, melyek az egészségesek számára természetesek – mondta el Annamari Steiner, a project képviselője az ungvári Reform sajtóklubban. Hozzátette, közel hatszáz svájci önkéntes adományozó hozzájárulásából sikerült berendezni az új hajlékot.

Bohdan Kikina, az égermezői gyermekotthon – melynek jelenleg 197 pártfogoltja van – igazgatója kifejtette, a szálló lakói részt vesznek majd mind a konyhai, mind a háztáji munkákban. A cél ugyanis az, hogy önállóságra neveljék őket, megtanulják ellátni magukat. Ezt segítendő a szállón műhelyeket is kialakítottak, melyekben ki-ki fejlesztheti képességeit, szakember felügyelete mellett elsajátíthat egy-egy szakmát.

Az ötletgazdák tervei szerint öt-tíz év múlva a szálló "bérlői" közül néhányan önállóvá válhatnak, s szakemberek periodikus felügyelete mellett független életet élhetnek.

(magyar)

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó